Un al doilea obiect cosmic interstelar a fost observat în sistemul nostru solar. Ce este el?


Foto: prelucrare proprie

Un obiect care pare a fi o cometă (denumită C / 2019 Q4 (Borisov), de pe un alt sistem stelar, se grăbește prin sistemul nostru solar. Această este a doua oară când astronomii au văzut un vizitator interstelar în apropiere de Soare.

Astronomul amator ucrainean, Gennady Borisov, a observat cometa pe 30 august 2019. În zilele următoare, alți astronomi au făcut observații asupra cometei, pentru a arăta că orbita acesteia nu este legată de Soare, lucru care arată că obiectul este din spațiul interstelar.  Astrofizicianul Matthew Holman, directorul Centrului Internaţional Astronomic din Cambridge, a vorbit într-un buletin public despre traiectoria lui C / 2019 Q4: „Au existat 3-4 grupuri diferite de astronomi, care au verificat orbita și toată lumea a ajuns la aceeași concluzie”, spune Holman. Însă, cometa este aproape de Soare și situată jos la orizont, ceea ce a îngreunat observarea.

Primul obiect interstelar cunoscut, numit „Oumuamua”, a fost observat în octombrie 2017; acesta provine dintr-un sistem stelar binar vecin cu sistemul nostru solar și cel mai probabil a fost evacuat de acolo în timpul formării planetelor. Totuşi, conform ultimei teorii publicate de astronomii de la Harvard Smithsonian Center for Astrophysics (Centrul Harvard Smithsonian pentru Astrofizică), n-ar fi exclus ca Oumuamua, misteriosul obiect cosmic din sistemul nostru solar, ar fi putut fi trimis de extratereştri într-o misiune de recunoaştere).