
Neutrinii sunt poate cele mai mici particule cunoscute de omenire. Fizicianul Wolfgang Pauli le-a propus prima dată existența, în anul 1930, pentru a explica anumite reacții nucleare. În deceniile următoare, am ajuns să-i cunoaștem, dar nu i-am înțeles pe deplin. Au o oarecare masă, dar nu suntem siguri cât de multă masă. Acesta reprezintă un mare mister pentru fizicieni.
Neutrinii sunt atât de mici, încât nu putem vorbi de ei ca fiind o materie normală. Milioane de trilioane de neutrini trec chiar acum prin corpul vostru. Dar îi puteţi observa? Nu. Însă un nou experiment va încerca să mai dezlege din misterul neutrinilor.
Acesta se numeşte DUNE („Deep Underground Neutrino Experiment” /”Experiment Subteran al Neutrinilor”) şi va consta în următoarele: o armă uriașă de neutroni va accelera protonii până aproape de viteza luminii, îi va zdrobi în diferite lucruri, iar la urmă vor fi eliminaţi trilioane de neutrini pe secundă. De acolo, neutrinii vor călători în linie dreaptă (pentru că asta este tot ce știu să facă) până când vor ajunge la aproximativ 1.300 de kilometri distanță, la Centrul de Cercetări Subterane Sanford din Dakota de Sud. De ce în subteran? Deoarece neutrinii se deplasează în linie dreaptă, dar Pământul este curbat, astfel încât detectorul trebuie să stea aproximativ o 1,6 km sub suprafața Terrei.
Să sperăm că experimentul va mai desluşi o parte din secretele acestor particule-fantomă…