Magnetarii – probabil cele mai bizare obiecte din Cosmos. De ce au un câmp magnetic monstruos?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Dacă credeţi că stelele neutronice sunt mari şi înfricoşătoare, atunci să ştiţi că „verişorii” lor cosmici sunt şi mai înspăimântători: magnetarii. Aceştia sunt rămăşiţe ale exploziilor supernovelor; ele sunt „împachetate” cu mai multă materie. Densitatea lor este atât de mare, încât o singură linguriţă din acest magnetar ar putea cântări miliarde de tone. De asemenea, magnetarii ar putea fi cele mai magnetice stele pe care le cunoaştem. De exemplu, câmpul magnetic al Pământului este de 0,6 gauss; dar magnetarul este cel mai puternic obiect ceresc din Univers, câmpul său magnetic fiind de 1.000 de trilioane gauss! Cât i-ar lua unui asemenea monstru să ne sfărâme planeta?

Dacă ar fi să te apropii de un magnetar la mai puţin de 1.000 km, ai muri foarte repede. Câmpul său magnetic imens ţi-ar distruge corpul, smulgând electroni din atomii tăi și transformându-te într-un nor de ioni monoatomici, adică atomi unici fără electroni.

Pe lângă aceste câmpuri magnetice ultra-puternice, magnetarii eliberează și cantități mari de energie sub formă de erupții, raze X și explozii de raze gamma. Prin urmare, magnetarii sunt asociaţi cu evenimente extreme din Univers, făcându-i probabil cele mai bizare obiecte din Cosmos, alături de găurile negre.

Astrofizicienii nu știu încă exact cum își generează un magnetar uriașul său câmp magnetic. Doar o cantitate de material de stele neutronice de mărimea unui cub de zahăr ar cântări un miliard de tone pe Pământ… cam la fel cât un munte mediu! Câmpul magnetic al unui magnetar poate fi cauzat de interiorul unei stele neutronice – despre care se crede că este format din neutroni, quarci și stări exotice ale materiei, cum ar fi condensatele Bose-Einstein – care devine un fluid supraconductor. Astfel, atunci când steaua se rotește, s-ar comporta ca un dinam uriaș, generând un câmp magnetic imens.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO