Un nou material incredibil inventat de cercetători: îşi schimbă forma, se poate îndoi, răsuci şi poate ridica obiecte obiecte de până la 1.000 de ori greutatea proprie!


Imaginea: videoclipul YouTube de pe Georgia Tech

Oamenii de știință au dezvoltat un material polimer moale, numit polimer de memorie cu formă magnetică, care folosește câmpuri magnetice pentru a se transforma într-o varietate de forme. Acest nou material care îţi schimbă forma poate îndoi, răsuci și poate ridica obiecte de până la 1.000 de ori greutatea proprie.

Materialul, creat de o echipă de cercetători de la Institutul de Tehnologie din Georgia (SUA) și Universitatea de Stat din Ohio (SUA) este un amestec de trei ingrediente diferite, toate cu caracteristici unice: două tipuri de particule magnetice, unul pentru căldură inductivă și unul cu atracție magnetică puternică, și polimeri cu memorie de formă pentru a ajuta blocarea diverselor schimbări de formă.

„Acesta este primul material care combină punctele tari ale tuturor acestor componente individuale într-un singur sistem capabil să schimbe rapid și reprogramabil forma, care poate fi blocată și reversibilă”, a declarat Jerry Qi, profesor la Școala de Inginerie Mecanică George W. Woodruff din Georgia Tech.

Pentru a realiza materialul, cercetătorii au distribuit particule de bor de fier din neodim (NdFeB) și oxid de fier într-un amestec de polimeri cu memorie de formă. După ce particulele au fost complet încorporate, cercetătorii au modelat apoi amestecul în diferite obiecte concepute pentru a evalua modul în care materialul a fost realizat într-o serie de aplicații.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): videoclipul YouTube de pe Georgia Tech