Descoperire extraordinară a astronomilor: dacă vrem să-i găsim pe extratereştri în galaxia noastră, trebuie să vânăm planetele care au câmp magnetic!


camp magnetic 3Cum putem să-i găsim pe extratereştri? După câmpul magnetic! Iată ce putem citi într-un articol de pe site-ul rdmag.com:

Câmpul magnetic al Pământului este vital pentru viață. El respinge vântul solar și protejează atmosfera planetei. Câmpul magnetic este generat din miezul Pământului către exterior. Utilizând simulările pe calculator, pentru a observa planetele din zonele locuibile ale diferitelor stele cu masă scăzută, cercetătorii de la Universitatea din Washington au descoperit că planetele cu rotaţie sincronă, asemănătoare Pământului, ar putea să aibă câmpuri magnetice protective, care sunt de ajutor în susţinerea condițiilor favorabile de viață.

Corpul cu „rotaţie sincronă” se referă la obiectul ceresc care orbitează altul, arătând mereu aceeași emisferă către corpul față de care se rotește, la fel cum Luna orbitează Pământul. Stelele cu masă scăzută sunt foarte multe în zona stelară a Soarelui nostru, dar planetele care orbitează stelele de masă joasă trebuie să fie relativ aproape pentru a ocupa aşa-zisa „zonă locuibilă”. Potrivit site-ului Space.com, zona locuibilă ale unor astfel de stele se suprapune de multe ori cu regiunea unde planetele au rotaţie sincronă.

Încălzirea puternică a unei planete într-un singur punct poate schimba sau chiar controla vremea de pe planetă, care poate duce la schimbări semnificative și chiar la instabilităţi climatice. Aceste efecte climatice dramatice ar face ca planete care, altfel au potențialul de viață, să fie de nelocuit. Cu toate acestea, o prea mare apropiere poate duce la aşa zisa „încălzire mareică”. În sistemul solar local, satelitul vulcanic activ al lui Jupiter, Io, suferă de încălzirea mareică din cauza orbitei sale, care schimbă în mod constant forma corpului ceresc, producând fricţiune în straturile planetei.

Folosind simulări ale stelelor având o masă stelară, asemănătoare cu cea a Soarelui nostru, cercetătorii au descoperit că acest fenomen de încălzire mareică ar putea ajuta capacitatea unei planete de a disipa căldura. „Am fost încântați să vedem că încălzirea mareică ​​poate salva, de fapt, o planetă, în sensul că permite răcirea miezului. În asemenea mod se poate forma un câmp magnetic”, a declarat Rory Barnes, profesor asistent de astronomie. Potrivit lui Barnes, multe planete, în simularea de pe calculator, au generat câmpuri magnetice necesare existenţei vieţii.

„Aceste rezultate preliminare sunt promiţătoare, dar noi încă nu știu cum ar putea fi puse în practică pentru o planetă ca Venus, în cazul în care răcirea lentă planetară împiedică deja generarea câmpului magnetic”, a declarat Peter Driscoll, autorul principal al studiului. „În viitor, câmpurile magnetice exoplanetare ar putea fi observabile, astfel încât ne așteptăm să existe un interes în creștere în acest domeniu.”

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO