Descoperire de senzaţie a astronomilor: ei au găsit o planetă gigantică, de 4 ori mai mare decât steaua albă pe care o orbitează!


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Astronomii au descoperit o planetă uriașă care orbitează o stea stinsă, care a fost odată ca Soarele nostru. Situată la aproximativ 2.000 de ani lumină de Pământ, planeta, care este de aproximativ patru ori mai mare decât steaua pe care o orbitează, a fost descoperită de astronomii de la Departamentul de Fizică al Universității din Warwick și de la Universitatea din Valparaiso.

O stea pitică albă este ceea ce rămâne dintr-o stea principală, după ce ea și-a epuizat tot hidrogenul și a trecut prin faza de stea gigantică roşie (același lucru se va întâmpla și cu Soarele nostru în viitorul apropiat).

Până acum, se credea că planetele foarte apropiate de o stea nu pot supraviețui acestui proces. „Această stea are o planetă pe care nu o putem vedea, dar o putem deduce. Pentru că steaua este atât de fierbinte, planeta se evaporă și putem detecta atmosfera pe care o pierde”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Boris Gaensicke.

El a mai adăugat următoarele: „Această descoperire este un progres major deoarece în ultimele două decenii am avut dovezi care arată că sistemele planetare supraviețuiesc în stadiul stelei pitice albe. Într-un anumit sens, descoperirea ne oferă o privire asupra viitorului foarte îndepărtat al sistemului nostru solar”.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): independent.co.uk