O „faţă umană fantomatică” de dimensiuni cosmice a fost surprinsă de astronomi


Imagine: NASA / ESA / telescopul Hubble

Chiar în apropiere de Halloween (sărbătoare satanică de la sfârşitul lunii octombrie), astronomii au surprins o imagine înfricoșătoare de proporții cosmice. Ceea ce vedeţi în imaginea din acest articol se aseamănă cu un cap al unei fantome, cu doi ochi strălucitori, nu?

Situată la 704 de milioane de ani-lumină distanță, această structură remarcabilă în formă de chip uman reprezintă, de fapt, două galaxii care se contopesc una cu cealalta – o coliziune cosmică, cu o mișcare lentă, frontală, care durează miliarde de ani. „Fața” este formată din gaz și praf ce creează o formă inelară, cele două galaxii fiind ele însele ca doi „ochi” care privesc în adâncurile spațiului cosmic.

Este un exemplu destul de bun de pareidolie – tendința creierului uman de a vedea forme semnificative în modele abstracte. Este același fenomen care ne permite să vizualizăm fețe umane în diferiţi nori.

Cunoscut sub numele de „sistemul Arp-Madore”, se preconizează că aceste două galaxii care se ciocnesc se vor contopi după câteva miliarde de ani, după care inelul de praf se va disipa în circa 100 de milioane de ani.

Ceea ce face această coliziune atât de interesantă – în afară de faptul că se aseamănă cu o față umană fantomatică – este faptul că galaxiile au o dimensiune similară; majoritatea coliziunilor observate de astronomi implică o galaxie mult mai mare care înghite una mai mică.

În aproximativ 4 miliarde de ani, propria noastră galaxie – Caleea Lactee – se va ciocni cu cea mai apropiată vecină – Andromeda. Când se va întâmpla acest lucru, ca și în cazul sistemului Arp-Madore, ambele galaxii se vor contopi pentru a deveni una.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock