Oamenii de știință ar putea folosi „mașini epsilon” pentru a vâna viața extraterestră în Univers


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Căutarea vieții extraterestre în Univers se intensifică datorită calculatoarelor și tehnicilor noi și mai puternice. Oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie din California au lucrat împreună cu omologii lor de la Sony Computer Science Laboratories din Tokyo pentru a găsi metode noi și îmbunătățite pentru detectarea semnelor de viață în lumi îndepărtate, folosind soluții informatice de ultimă generație.

Cheia eforturilor lor sunt „Mașinile epsilon”, care, în ciuda numelui lor, nu sunt deloc mașini, ci algoritmi matematici complecși care funcționează prin analiza complexității. În contextul căutării semnelor de viață extraterestră, acești algoritmi fac posibilă identificarea tuturor aspecte complexe ale vieții în datele colectate despre lumi extrasolare îndepărtate. Deoarece nu știm exact ce să căutăm, identificarea complexității generale, şi nu a unui indicator chimic specific, ne-ar putea ajuta la găsirea vieții acolo unde alte metode au eșuat.

Pentru a testa aceste idei, cercetătorii au analizat imagini ale singurului loc din Univers pe care îl știm care găzduiește viața – Pământul – și au descoperit că algoritmii acestor fotografii au putut identifica planeta noastră ca fiind cu aproximativ 50% mai complexă decât orice altă planetă din sistemul nostru solar. De exemplu, complexitatea planetară a Terrei este mai mare decât cea a lui Jupiter, rezultatele prezente sunt cel puțin în concordanță cu ipoteza că o complexitate planetară se corelează cu prezența vieții.

Când telescopul spațial NASA James Webb va începe să facă observații ale planetelor extrasolare îndepărtate, ar trebui să fie foarte interesant să vedem ce va găsi echipa.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): earthsky.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock