Forme misterioase de viaţă, nevăzute până acum în alte părţi, s-ar putea găsi pe Titan, satelitul planetei Saturn


Cu puțin înainte de „a plonja” în atmosfera planetei Saturn, la sfârșitul anului 2017, nava spaţială NASA Cassini a făcut câteva observații incredibile despre Titan, un satelit de-a lui Saturn, care are nişte lacuri extraordinar de adânci și umplute cu metan.

Titan, cel mai mare satelit a lui Saturn și cel de-al doilea mare satelit natural din sistemul solar, are parte de ploi de metan, care pot umple lacurile până la 100 de metri adâncime, potrivit unui nou studiu publicat în revista științifică „Astronomy”. „De fiecare dată când facem descoperiri despre Titan, acesta devine din ce în ce mai misterios„, a spus autorul principal al studiului, Marco Mastrogiuseppe. „Dar aceste noi măsurători ne ajută să răspundem la câteva întrebări-cheie. De fapt, putem înțelege mai bine hidrologia lui Titan”.

Cercetătorii au descoperit că ciclul hidrologic de pe Titan este similar cu cel al Pământului, cu excepția faptului că norii și ploaia nu sunt compuse din apă, ci mai degrabă de metan și de etan. Datorită temperaturilor scăzute de pe Titan (care pot ajunge până la -180 grade C), aceste hidrocarburi rămân în formă lichidă, spre deosebire de forma gazoasă de pe Pământ.

Dar, poate exista viață pe bază de metan? Perspectiva vieții pe Titan, bazată pe metan, a mai fost postulată înainte, după ce NASA a găsit urme de cianură de vinil în atmosferă în 2018. În septembrie 2018, furtuni de praf au fost observate pe Titan pentru prima dată, furtunile respective putând fi precursoare al vieții extraterestre pe satelitul lui Saturn. Este posibil ca furtunile să fie compuse din „molecule organice”, datorită chimiei atmosferei. Atmosfera lui Titan este compusă din azot 98,4%, metan 1,6% și hidrogen 0,1-0,2%.