O planetă gigantică a fost descoperită în afara sistemului nostru solar: are un câmp magnetic de milioane de ori mai puternic decât cel al Pământului


O planetă roșiatică, unică și ciudată, a fost descoperită în afara sistemului nostru solar, foarte departe de noi.

Conform lui „The Astrophysical Journal”, această planetă independentă, care pluteşte singură în spaţiul cosmic, are un câmp magnetic uluitor și puternic, care este de peste patru milioane de ori mai mare decât cel al Pământului. În plus, planeta creează aurore uimitoare din punct de vedere vizual (vedeţi imaginea, care este o „impresie artistică” la cum ar arăta planeta de aproape).

Planeta singuratică, cunoscută sub numele de SIMP, a fost descoperită în anul 2016. Inițial, SIMP a fost clasificată ca fiind o stea pitică brună. Cu toate acestea, studiile recente sugerează că SIMP este suficient de mică pentru a fi considerată planetă.

SIMP este foarte caldă în comparație cu alte planete, cu o temperatură a suprafeței de peste 800 de grade Celsius. Aceasta este dublul căldurii oricărei planete din sistemul nostru solar. Însă, cel mai impresionant aspect al SIMP este prezenţa unui câmp magnetic care este de câteva milioane de ori mai puternic decât cel al Pământului. Acest câmp magnetic contribuie la crearea unor spectacole de lumină uimitoare pe SIMP. Cu toate acestea, aurorele ploare sunt generate în mod diferit decât pe Pământ.

Jupiter produce şi el aurore polare uimitoare, care au loc întrucât particulele încărcate electric accelerează de-a lungul câmpurilor magnetice ale planetei înainte de a se transforma în atomi din atmosfera superioară a lui Jupiter, la o viteză de aproximativ 5.000 de km pe secundă. Un proces similar apare pe Pământ, însă procesul este diferit faţă de cel al lui Jupiter, prin faptul că particulele încărcate care creează aurorele de pe Pământ provin din Soare sub forma unui vânt solar.

De aceea, cercetătorii cred că crearea aurorelor polare pe SIMP este mai asemănătoare cu procesul de pe Jupiter. Aceasta indică faptul că SIMP poate avea un satelit.

Astronomii sunt încântați de descoperirea lui SIMP, care se află la 20 de ani-lumină de Soare, deoarece studiul forței magnetice incredibile ale lui SIMP poate oferi noi perspective asupra modului în care sunt create câmpurile magnetice ale exoplanetelor singuratice.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): astronomy.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock