Un mister cosmic: ce obiect gigantic a cauzat o gaură într-unul din inelele planetei Saturn?


În anul 1610, astronomul Galileo Galilei (1564-1642) a urmărit cu telescopul său frumoasele inele ale lui Saturn. Observând inelele acestei planete magnifice, el a devenit curios și a vrut să știe mai multe despre natura lor. Din nefericire, simplitatea telescopului său l-a împiedicat să afle mai multe.

Peste 400 de ani, telescoapele noastre sofisticate, dar şi navele spațiale Pioneer 11, Voyager 1 și Voyager 2 ne-au furnizat informații valoroase și interesante despre Saturn, a șasea planetă a sistemului nostru solar. Lui Saturn îi trebuie aproximativ 29,5 ani pământeşti pentru a finaliza o singură orbită în jurul Soarelui, dar o zi saturniană este de numai aproximativ 10 ore și 30 de minute.

Saturn nu este singura planetă din sistemul nostru solar care are inele. Giganţii Jupiter, Uranus şi Neptun au şi ei inele, însă Saturn are cel mai mare sistem inelar. Dar, astronomii moderni au descoperit că există ceva în neregulă cu inelul exterior al lui Saturn, cunoscut sub numele de „inelul F”.

Potrivit lui Carl Murray, unul din cercetătorii care au analizat inelele lui Saturn, „inelul F” este cel mai ciudat al lui Saturn. De ce? Pentru că pur şi simplu există o gaură în el. Ce obiect ceresc misterios este responsabil pentru gaura din inelul F al lui Saturn?

O posibilitate pe care oamenii de știință au discutat-o este aceea ca unul din sateliţii lui Saturn, Pandora, ar fi putut, cu forţa sa gravitaţională, să tragă pur şi simplu material din inelul F. Însă, cercetătorii au făcut calculele necesare şi s-a dovedit că Pandora nu poate fi tras la răspundere pentru gaura misterioasă din inelul lui Saturn, pentru că gravitaţia sa nu este suficient de mare pentru a provoca astfel de perturbări.

Aşadar, un obiect ceresc mare, misterios, a trecut odată prin această regiune a spațiului, a străpuns inelul F și apoi a dispărut. Ceea ce vedem în imaginile navei spaţiale Cassini este rezultatul acestei ciocniri, dar natura obiectului responsabil pentru gaură rămâne un mister cosmic inexplicabil.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock