Oamenii de ştiinţă au aşteptat 30 de ani pentru că acest fenomen să se întâmple: iluminarea polului nord al Saturnului de către Soare, ceea ce vesteşte venirea mult-aşteptata a primăverii pe această planetă.
Imaginile incredibile ale giganticei coroane în formă de hexagon a planetei Saturn au fost capturate de nava Cassini aparţinând NASA. Sunt cele mai detaliate capturi ale fenomenului hexagonal, cu un diametru mai mare decât două Terre laolaltă. Realizate de la o distanţă de aproximativ 764.000 de kilometri, acestea au dezvăluit detaliile geometrice variate din interiorul neobişnuitului hexagon. Aceste noi informaţii contribuie la aprofundarea cunoştinţelor cercetătorilor despre fenomenele meteorologice din spaţiu, precum şi la aflarea răspunsurilor la multe chestiuni încă nerezolvate referitoare la aceleaşi fenomene de pe Pământ.
Formă neobişnuită a fost creată de un curent ce acţionează în jurul polului nord. Cu toate acestea, savanţii încă nu au identificat cauza apariţiei sale şi punctul în care energia este expulzată din ea. Totodată, aceştia sunt mai mult decât intrigaţi de felul în care acest uriaş hexagon a reuşit să-şi păstreze această formă exactă atât de mult timp.
Ultima oară când NASA a reuşit realizarea unor fotografii clare şi vizibil luminoase ale întregului hexagon a fost acum 30 de ani, prin intermediul navei Voyager – ultima oară când primăvara a început pe Saturn. După ce lumina Soarelui s-a stins, întunericul a învăluit polul nord al planetei, pentru următorii 15 ani. „Longevitatea hexagonului conferă unicitate acestui fenomen, având în vedere că vremea pe Pământ nu este cât de cât constantă mai mult de câteva săptămâni”, a declarat Kunio Sayanagi.