Regina Spaniei nu poartă ciorapi, pentru că n-are picioare!

7.219 vizualizari

Anna Maria de AustriaDe obicei, în culegerile de anecdote absurdităţile etichetei spaniole sunt servite ca nişte delicatese. Persoana sacră a perechii regale spaniole nu putea fi atinsă de orice muritor.

Odată, calul reginei luând-o razna, ea alunecă din şa; doi ofiţeri au prins-o în cădere, eliberându-i piciorul din scară, salvându-i astfel viaţa. De îndată însă, salvatorii au pornit-o în goană peste graniţă, în străinătate, spre a scăpa de inevitabila pedeapsă cu moartea ce-i ameninţa, fiindcă atinseseră trupul reginei.

Filip al III-lea (1578-1621, regele Spaniei) s-a ars stând lângă cămin, pentru că nu fuse găsit la repezeală acel grunde, care avea dreptul să dea deoparte fotoliul regelui.

Ana Maria de Austria, mireasa lui Filip al II-Iea, a fost întâmpinată cu pompă în fiecare oraş prin care a trecut. Primarul unuia dintre oraşe i-a oferit în dar o duzină de perechi de ciorapi de mătase, mândria fabricii locale. Majordomul, încruntat, a dat deoparte cutia: „Să ştiţi, domnule primar, că regina Spaniei n-are picioare”. Cică, mireasa ar fi leşinat de spaimă, crezând că la Madrid de dragul etichetei o să i se amputeze picioarele. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute anecdote.