Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Fantoma lui Amy Robsart, rivala reginei Elisabeta

74

Elisabeta DudleyO fostă reşedinţă regală engleză vestită pentru scandalurile şi intrigile ţesute aici este Cumnor House din Oxfordshire. în secolul al XVI-lea, aici au locuit lordul Robert Dudley (1532-1588) şi soţia lui, Amy Robsart. Dudley era prietenul apropiat al reginei Elisabeta I şi în preajma căreia a rămas mai tot timpul în primii ani ai domniei ei.

Se răspândise deja vestea despre o iminentă căsătorie regală, care nu era împiedicată doar de faptul că Dudley era deja căsătorit. Avid de putere şi de onorurile regale, Dudley a abandonat-o pe Amy, care ştia foarte bine că este singurul obstacol în calea lui spre tron. Temându-se pentru viaţa ei, Amy s-a retras la Cumnor împreună cu câţiva slujitori de încredere. A devenit paranoică în legătură cu siguranţa ei; avea mare grijă la ce mânca de teamă să nu fie otrăvită şi nu mai îndrăznea nici măcar să iasă în grădina pe care o îndrăgise aşa de mult.

În pofida numeroaselor ei precauţiuni, Amy nu a putut totuşi să-şi păcălească soarta. Intr-o zi, când personalul a lăsat-o singură ca să participe la târgul anual, s-a produs tragedia. La întoarcerea acasă după ziua lor liberă, slujitorii au găsit-o zăcând cu trupul zdrobit la baza scărilor. Au început să circule o mulţime de zvonuri şi calomnii, regina şi Dudley fiind principalii suspecţi de crimă. Scandalul a determinat-o pe regină să renunţe la intenţia ei de a se căsători cu Dudley, căci aceasta ar fi însemnat confirmarea zvonurilor. Dar l-a făcut Conte de Leicester şi au rămas buni prieteni până la moartea lui, în 1564.

Adevărul în legătură cu misterul morţii lui Amy Robsart nu a fost stabilit niciodată. Poate tocmai de aceea s-au semnalat atât de multe apariţii ale sufletului ei neliniştit, rătăcind în jurul scării unde îşi găsise tragicul sfârşit. În cele din urmă, în 1810, proprietarii s-au decis să dărâme scara. Dar aceasta nu a avut efect, căci tristul ei spirit şi-a continuat rătăcirea în grădina şi în parcul care înconjoară casa. În ciuda tuturor încercărilor de exorcizare efectuate de clerici, localnicii susţin până în ziua de astăzi că o văd pe Amy prin împrejurimi.

Orgoni Crystal