În anul 1999, se lansa filmul „The Ninth Gate” (adică „A noua poartă”), regizat de Roman Polanski. Filmul urmărea un specialist în identificarea şi vinderea cărţilor vechi în drumul acestuia pentru a găsi exemplarele originale din nouă gravuri care, puse cap la cap, reprezentau baza unui ritual de deschidere a celor nouă porţi care duc spre iad. Un scenariu plin de peripeţii prin care trebuie să treacă personajul central completează această producţie hollywoodiană. Totuşi, la baza filmului se află o legendă medievală mult mai veche decât interpretarea modernă a lui Roman Polanski.
Legenda spune că, aflat în iad, diavolul contempla relele făcute nu de ceilalţi demoni, ci cele făcute de aşa-zişii „demoni umani” şi anume oamenii răi ajunşi în iad sau demonii care s-au dezvoltat pornind exact de la un astfel de suflet uman pervertit. Aşa, însuşi diavolul era uimit şi se întreba cum se poate ca aceşti demoni umani (care nu au fost crescuţi de la început în doctrina răului, a crimelor şi a torturilor ca demonii pur-sânge) să fie mult mai cruzi şi mult mai ingenioşi în ceea ce priveşte lucrările malefice decât demonii originali. Hotărât să afle răspunsul la această întrebare, diavolul născoceşte un plan. El avea să se incarneze în om şi să trăiască un număr de vieţi succesive în formă umană. Aşa avea să descopere care este mecanismul care îi împinge pe oameni la rău şi îi poate transforma în demoni mai atroce decât demonii pur-sânge.
Totuşi, cum avea să lipsească un număr considerabil de ani din iad, el îşi lasă un fel de sistem de siguranţă. El concepe un ritual prin care să îşi poată aminti că este „prinţul tenebrelor” şi să îşi poată relua forma demonică pentru a se putea întoarce la treburile urgente din iad. În caz de mare nevoie, chiar înainte de împlinirea numărului de vieţi umane prestabilit, un demon de încredere avea să vină să îl ajute să treacă prin respectivul ritual ca el să îşi poată relua amintirile şi forma demonică.
Exact la acest ritual iniţiatic face referire filmul lui Roman Polanski, doar că într-o cu totul altă variantă. Legenda spune că diavolul nu a apucat să treacă prin toate vieţile umane prestabilite şi a fost adus înapoi în iad cu ajutorul ritualului, putandu-se ocup astfel de urgenţele apărute. Totuşi, el ar fi rămas cu o perpetuă uimire şi fascinaţie faţă de răul uman.