Cum a ajuns un simplu doctor german cel mai puternic om din Danemarca, chiar deasupra regelui…


Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free) + prelucrare proprie

Ne aflăm în anul 1766 în Danemarca. Regele Christian al VII-lea al Danemarcei, în vârstă de 17 ani, s-a căsătorit cu Caroline Matilda, sora în vârstă de 15 ani a lui George al III-lea, regele Marii Britanii.

Cu 2 ani înainte, regele-adolescent Christian îl alesese pe germanul Johann Friedrich von Struensee ca medic personal. Se pare că tânărul medic a știut nu numai să câștige încrederea regelui (care suferea de tulburări psihice), dar și afecțiunea reginei, pe care şi-o făcuse amantă. Ascensiunea doctorului la Curte a fost inevitabilă; curând ambițiile sale politice au fost evidente tuturor. În 1770 a fost numit ministru de stat, bucurându-se de o putere fără precedent.

Aventura pe care doctorul Struensee o avea cu regina era un secret cunoscut tuturor, dar regele nu părea să fie afectat de această dezonoare. În acel moment, mama vitregă a regelui, Maria Juliana, a pus bazele unei alianțe cu aristocrația înlăturată. Un scandal care îi implica pe Christian și pe Caroline Matilda ar fi putut mări șansele fiului ei de a accede la tron.

În noaptea de 16-17 ianuarie 1772, un grup de conspiratori a pătruns în dormitoarele regelui obligându-l să semneze ordine de arest pe numele lui Struensee și al Carolinei Matilda. Procesul ce a urmat nu a oferit destule dovezi în privința conduitei nefaste a doctorului. Când a recunoscut, se presupune că sub tortură, adulterul comis cu regina, a fost condamnat la moarte.

Caroline Matilda a fost silită să divorțeze și a fost exilată. Astfel, se întrerupse „domnia” unui doctor necunoscut la tronul Danemarcii…


Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock