Faimoasa legendă a naşterii împăratului Carol cel Mare

  •  
  •  
  •  
  •  

charlemagneFaimoasa legendă a naşterii lui Carol cel Mare o găsim în cronicile germane din secolul al XIII-lea. Pepin, devenind rege al Franţei a trimis mesageri la regele suevilor şi Bavariei pentru a-i da de soţie pe fiica lui, Bertha. Trimisul regelui a observat că prinţesa semăna la înfăţişare cu fiica lui şi a hotărît să o înlocuiască. A căutat deci asasini care s-o ucidă pe Bertha, într-o pădure. Aceştia au fost impresionaţi de marea ei frumuseţe şi în loc s-o omoare au dus intendentului limba unui cîine şi cămaşa însângerată a prinţesei; şi acest netrebnic a prezentat regelui pe propria lui fiică, cu care acesta s-a căsătorit, crezând-o vlăstarul regelui suevilor.

În acest timp, Bertha, părăsită în pădure, s-a ascuns la un morar care a primit-o în casă ca pe copilul lui. Şapte ani mai tîrziu, la o vânătoare în acea pădure, regele şi-a petrecut noaptea în casa morarului. El era însoţit doar de astrologul lui, care i-a spus că în acea casă se află o fată menită unui destin măreţ. Pepin s-a iubit în acea noapte cu cele trei fete, dar numai Bertha a rămas grea. La capătul celor nouă luni, ea l-a născut pe Carol cel Mare.

Într-o zi, când acesta era deja mare, văzând-o pe mama lui plângând mereu, a rugat-o insistent să-i spună ce necazuri are, încât aceasta i-a povestit viaţa ei. Tânărul Carol s-a dus îndată la curtea lui Theodoric: “Duceţi-vă grabnic la regele Pepin, fiica voastră e bolnavă”. Regina a pornit la drum şi când fiica intendentului, care se bucura de drepturile ei de regină, a venit s-o primească, reginei i s-a făcut rău, nerecunoscându-şi fiica. Carol, care o adusese pe Bertha, a întrebat-o pe bătrâna regină: “Nu pe ea o căutaţi?” Regina şi-a recunoscut fiica. Falsa Bertha a fost alungată, tatăl ei pedepsit, şi Carol declarat urmaşul la tron. Unul din fiii falsei regine a ajuns papă şi el a fost acela care l-a sanctificat pe Carol.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu