O piatră veche de 1.600 de ani, scrisă într-o limbă străveche misterioasă, a fost descoperită în Anglia


O piatră cu aspect bizar, inscripționată cu o limbă antică misterioasă, a fost descoperită de un profesor lângă Coventry (Anglia). În timp ce lucra în grădina lui, profesorul de geografie Graham Senior a descoperit o piatră ciudată în mijlocul buruienilor crescute printre flori. Îndepărtarea lui de pe pământul înconjurător a scos la iveală o piatră ce purta o serie de semne neobișnuite de-a lungul feței sale.

Incapabil să descifreze setul ciudat de inscripții de-a lungul feței artefactului, Senior a contactat un arheolog local. În curând, experții au reușit să stabilească că obiectul pe care l-a preluat din grădina sa conținea inscripții într-un alfabet medieval timpuriu care a fost folosit cândva în Insulele Britanice pentru a transmite variante timpurii ale limbii irlandeze.

Astăzi, istoricii și arheologii cunosc doar câteva sute de inscripții ogham în toată Irlanda și în părți ale Marii Britanii. Exemplele existente ale acestei limbi străvechi arată că aceasta a fost folosită pentru a transmite, în majoritatea cazurilor, numele persoanelor.

Se crede că descoperirea unică a lui Senior datează din secolul al V-lea sau al VI-lea și oferă arheologilor un alt exemplu al acestui scris antic enigmatic, folosit înainte de adoptarea manuscriselor vellum, şi care a oferit cercetătorilor moderni o privire asupra limbii irlandeze așa cum a fost transmisă.

Având doar 11 centimetri lungime și cântărind mai puțin de 140 de grame, Senior a rămas perplex de semnele de pe piatră, deși părea clar că acestea nu erau formate prin niciun proces natural și nu erau zgârieturi ale vreunui animal.

Deși scrisul Ogham este oarecum obscur și de nerecunoscut, mesajul în obiectul descoperit de Senior este descifrabil. Inscripția este „Maldumcail/S/Lass”, a cărei prima parte se poate referi la o persoană pe nume Mael Dumcail, iar ultima parte se poate referi la o locație.

Deci cine a fost Mael Dumcail și de ce numele acestui individ a fost înscris pe această piatră? Deși detaliile despre acest individ și relevanța lor pentru piatră vor rămâne probabil un mister, la fel de curioasă este locația în care a fost descoperită, deoarece pietrele ogham de acest gen sunt rareori descoperite în afara Irlandei și Scoției.

Potrivit lui Gilmore, este posibil ca descoperirea să fi avut o legătură cu mănăstirile medievale timpurii, iar o interpretare a semnificației sale include faptul că obiectul ar fi putut fi un suvenir care aparținuse cuiva care a călătorit din Irlanda, poate în timpul unei vizite la unul dintre aceste centre religioase.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock