„Blestemul faraonului”, care a ucis peste 20 de oameni care au deschis mormântul regelui Tutankamon în 1922, a fost cauzat de otrăvirea cu radiații de uraniu, puse în mod deliberat de vechii egipteni


Un om de știință susține că a rezolvat cauza „blestemului mormântului faraonului”, despre care se credea că a ucis peste 20 de persoane care au deschis mormântul regelui egiptean Tutankhamon în 1922. Textul egiptean antic amenința cu „moartea printr-o boală pe care niciun medic nu o poate diagnostica” pe oricine ar fi deranjat rămășițele mumificate regale, dar Ross Fellowes a sugerat că există un motiv biologic în spatele morților.

Studiul a stabilit că moartea a fost cauzată de otrăvirea cu radiații de la elemente naturale care conțin uraniu și deșeuri toxice ce au fost introduse în mod deliberat în bolta etanșă. Expunerea la substanțe ar fi putut duce la anumite tipuri de cancer, precum cel care i-a luat viața arheologului Howard Carter – prima persoană care a pășit în mormântul lui Tut cu mai bine de 100 de ani în urmă. Teoria demonstrează efectiv că mormântul a fost într-adevăr „blestemat”, însă într-un mod deliberat, biologic, şi nu într-o manieră supranaturală, cum a fost sugerat de unii egiptologi antici.

Carter a murit în 1939 probabil de un atac de cord, după o lungă luptă cu limfomul Hodgkin, care are un impact asupra sistemului imunitar al organismului care luptă împotriva germenilor, iar cauza cancerului a fost dată de otrăvirea cu radiaţii.

Lordul Carnarvon, unul dintre bărbații care au trecut și ei prin zona mormântului faraonului, a murit din cauza otrăvirii cu sânge la 5 luni după descoperire. Alte persoane implicate în lucrările arheologice au murit de asfixie, accident vascular cerebral, diabet, insuficiență cardiacă, pneumonie, otrăvire, malarie și expunere la raze X. Egiptologul britanic Arthur Weigall a participat la deschiderea mormântului lui Tutankhamon, a murit de cancer la 54 de ani.

Inscripțiile găsite în alte morminte din Egipt sugerau faptul că oamenii antici știau despre toxine. Astfel, niveluri ridicate de radiații au fost identificate și în ruinele mormintelor din Vechiul Regat, în două locații din Giza și în mai multe morminte subterane de la Saqqara. Aceeași concluzie a fost găsită și în mormântul lui Osiris de la Giza. Fellowes a remarcat că radioactivitatea intensă a fost asociată cu două cufere de piatră. Profesorul Robert Temple a remarcat că cuferele erau făcute din bazalt, ele fiind o sursă puternică de radiații (gaz radon), spre deosebire de nivelurile naturale de radiaţii din roca de bază de calcar din jur.

Gazul radon este un produs intermediar al degradarii uraniului, cu un timp de înjumătățire de 3,8 zile. Concentrații de radon au fost identificate în 6 locații din ruinele Saqqara.

Pe 4 noiembrie 1922, grupul lui Carter au găsit treptele care au dus la mormântul lui Tutankhamon și a petrecut câteva luni catalogând anticamera. Echipa a deschis camera de înmormântare și a descoperit sarcofagul în februarie 2023. Mormântul este considerat unul dintre cele mai fastuoase descoperite în istorie, plin cu obiecte prețioase pentru a-l ajuta pe tânărul faraon în călătoria sa către viața de apoi. Tezaurul de bunuri funerare includea 5.000 de articole, inclusiv pantofi funerari din aur masiv, statui și animale ciudate.

Dimensiunea mică a camerei funerare a lui Tutankhamon, având în vedere poziția sa în istoria egipteană, i-a derutat pe experți de ani de zile. Carter și echipa sa au avut nevoie de 10 ani pentru a curăța mormântul de comoara lui. Băiatul rege a fost un faraon egiptean din dinastia a XVIII-a și a domnit între 1332 î.Hr. și 1323 î.Hr. Era fiul lui Akhenaton și a urcat pe tron ​​la vârsta de 9 sau 10 ani. El s-a căsătorit cu sora sa vitregă, Ankhesenpaaten, şi a murit în jurul vârstei de 18 ani.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): articolul ştiinţific „The Pharaoh’s Curse: New Evidence of Unusual Deaths Associated With Ancient Egyptian Tombs”  journalofscientificexploration.org