Gala Galaction, mare scriitor, dar şi mare om: dacă i-ai fi cerut, ţi-ar fi dat şi ultima bucată de pâine de pe masa lui!


Gala Galaction a fost un mare scriitor, preot ortodox, profesor de teologie român, traducător al Bibliei în limba română din ebraică și greacă. Foarte interesantă este descrierea lui Gala Galaction din ochii unei persoane care l-a cunoscut îndeaproape – scriitoarea Lucia Demetrius, căci tatăl ei, scriitorul Vasile Demetrius a fost coleg de liceu cu Gala Galaction (apoi, au fost prieteni de viaţă).

* L-am cunoscut, de când am deschis ochii, pe Gala Galaction. Nu era încă preot. Era un domn de o mare frumusețe, cu o barbă neagră, cu ochi de flacără sumbră, îmbrăcat cu grijă (tata povestea despre marea lui eleganță în vremea studenției, în primii ani după licențele în filozofie și teologie luate cu strălucire), părinte al unor fetițe cu care mă jucam în grădina casei lor, foarte primitor, foarte cald și cu un soi de naivitate pe care, chiar copil, o intuiam.

* Îți impunea respect pentru că o simțeai nelimitată, limpede și venea de la un domn care vorbea admirabil, povestea extraordinar, știa o infinitate de lucruri pe care te căzneai să le pricepi.

* În zilele când își lua salariul, zi cunoscută de o întreagă serie de sărmani, unii în adevăr lipsiți, alții profitori și escroci, era coadă în fața casei lui. Întâi își primeau partea lor milogii, apoi gospodăria scriitorului. Odată, într-o iarnă, i s-a furat paltonul din vestibulul casei. Peste câțiva ani, tâlharul a lăsat la aceiași adresă un pachet cu o admirabilă stofă și o scrisoare: mulțumea scriitorului, care nu făcuse nicio reclamație la poliție (pentru că văzuse pe dușumea, în ziua furtului, urma unor picioare desculțe), și-i mărturisea că paltonul furat îi adusese noroc, nu la hoție, ci în viață.

* Ani de-a lungul îl puteai pe urmă întâlni pe Gala Galaction, cu barba din ce în ce mai albă, cu lunga-i sutană și cu cizmele înalte, gonind cu pasul lui rămas tânăr pe străzile Bucureștilor, iarna pe crivăț, vara pe zăduf, primăvara, când l-ar fi îmbiat grădinile. Nu alerga pentru sine. Totdeauna avea ceva de făcut pentru multele cunoștințe care se mai înmulțeau încă în jurul lui: o pensie de rectificat, un ajutor de obținut, un tânăr plin de merite de plasat într-o slujbă, o nedreptate de corectat, un bolnav fără medicamente, pentru care scriitorul mai găsea un ban în buzunarele lui golite de alții. Bătea la uși la care n-ar fi bătut niciodată pentru sine și obținea pentru vrednici și nevrednici.

* După ce-a murit tata, își petrecea mese întregi cu noi. Când intra pe ușă, în durerea noastră fără sfârșit, intra o pârtie de lumină blajină. Intra Gala Galaction și cu el odată parcă o parte din tata. Vorbea despre literatură, despre întâmplări omenești, povestea amintiri, colorat, viu, cu o tinerețe uluitoare. Nu obosea să vină, nu se plictisea de inerția noastră bolnavă. Umplea imensul gol cu fantezia lui bogată, cu căldura pe care o radia, cu prezența lui unică.

* Nu i-am cerut niciodată vreun ajutor material. Cred că, dacă i l-am fi solicitat, ne-ar fi adus și pâinea de pe masa lui.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock