Personajul de film „Indiana Jones” al lui Spielberg s-a inspirat din viaţa unui aventurier arheolog: Sylvanus Griswold Morley


Sylvanus Griswold Morley, născut pe 7 iunie 1883 în Chester (Pennsylvania / SUA), a fost un arheolog cunoscut pentru munca sa în explorarea și studiul culturii egiptene și mayașe precolumbiene. Încă din copilărie, Morley a fost interesat de arheologie, influențat de cartea „Heart of the World” de H. Rider Haggard, care spunea povestea unui oraș mayaș pierdut din America Centrală.

Morley a absolvit Universitatea Harvard în 1907 și a făcut prima sa călătorie de cercetare în Yucatan, Mexic, în același an. În timpul șederii sale, a explorat diverse zone arheologice, inclusiv Acanceh, Labna, Uxmal, Kabah, Zayil și Kiuic. În 1923, a ajuns în Chichen Itza, unde guvernul mexican restaura deja zona. Morley și echipa sa au descoperit Templul Războinicilor și Miile de Coloane, structuri care prezentau trăsături neobișnuite în arhitectura mayașă și care s-au dezvăluit ulterior a fi legate de alte culturi din Mexic.

Timp de aproape două decenii, Morley s-a dedicat explorării şi studierii întregii regiuni mayaşe – Yucatan, Guatemala și chiar o parte din Honduras. După ce și-a terminat munca în Chichen Itza în 1940, Morley s-a mutat la Hacienda Chenku din Merida. Sylvanus Morley a murit pe 2 septembrie 1948 în Santa Fe.

Se spune că Steven Spielberg și George Lucas au fost inspirați de Morley pentru a crea personajul „Indiana Jones”, datorită rolului său dublu de arheolog și spion în timpul primului război mondial, unde a cartografiat coasta Mexicului și Americii Centrale în căutarea presupuse baze submarine.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock