În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, trăia în Moldova un mare boier din străvechea şi celebra familie a Cantacuzinilor – Matei Cantacuzino-Deleanu, mare comis al Moldovei, căsătorit cu fiica domnitorului Grigore Callimaki, Raliţa Callimaki. Strănepotul celor doi, Teodor Cantacuzino (1841-1895), mutat în Germania, a avut o fiică – Elsa Cantacuzino – născută în 1865. Aceasta s-a măritat în 1898, la 33 de ani, cu Hugo Bruckmann, un proprietar de editură din Munchen, cei doi devenind în scurt timp animatorii înaltei societăţi din oraşul german.
Soţii Bruckmann, la fel ca majoritatea elitei germane a epocii, aveau simpatii de dreapta, astfel că întâlnirea Elsei cu Hitler în 1922, la o petrecere, a fost prilejul împărtăşirii aceloraşi afinităţi politice. Prințesa Elsa Bruckmann, cea despre care se spune că a contribuit la ascensiunea lui Adolf Hitler, este considerată „mama de suflet” a acestuia. A fost nevoie doar ca aceasta să menționeze familia din care făcea parte pentru a lui Hitler să i se deschidă anumite uși.
Elsa nu a avut copii și și-a pierdut nepotul favorit în 1915 în luptele de la Verdun. L-a cunoscut pe Hitler în 1922 în casa familiei lui Richard Wagner. A resimțit o nevoie organică de a învălui pe cineva cu dragostea sa. Dacă această Elsa n-ar fi existat, oare criminalul Hitler ar mai fi ajuns la putere şi ar mai fi declanşat cel de-al doilea război mondial?