Descoperire incredibilă: piramidele din Bosnia au cel puţin 10.000 de ani vechime!

  •  
  •  
  •  
  •  

Ştiaţi despre piramidele din Bosnia? Înainte de a trece la ştirea propriu-zisă, vă voi spune câteva fraze despre deja faimoasele piramide bosniace. Cea mai celebră piramidă din lume (piramida egipteană de la Giza) are o înălţime de doar 146 de metri. Comparativ cu “marea piramidă bosniacă” care ar măsura 700 de metri în înălţime, pare o bună glumă.

Însă o mare parte din arheologii lumii contestă calitatea de piramide a formaţiunilor din Bosnia. Citesc o ştire mai veche (din 2006) de pe Softpedia:

O serie întreagă de arheologi s-au simţit jigniţi şi au reacţionat faţă de povestea ‘piramidei’ bosniece. Ei spun că dealul de lângă Visoko, ce arată asemenea unei piramide, este exact asta: un deal care arată ca o piramidă. Însă povestea este atât de grozavă încât aproape toate agenţiile de ştiri au scris articole pe tema ei sau au preluat pur şi simplu ştirea de la Associated Press. Au căzut în această capcană chiar şi cele mai respectabile dintre ele, precum ABC, BBC, CBS, NBC etc (se pare că excepţia a fost CNN).

Povestea a înfuriat însă comunitatea internaţională de arheologi. “Aceste articole mass-media sunt o dovadă de iresponsabilitate din partea jurnaliştilor”, a acuzat Curtis Runnels, un specialist în preistoria Greciei şi Balcanilor de la Universitatea Boston. “Aceste presupuneri nu sunt susţinute de niciun fel de dovadă empirică, precum artifacte sau fotografii ale pretinselor arhitecturi. Nu au fost confirmate de arheologi care să aibă competenţa sa le evalueze. Persoana care susţine aceste lucruri [Semir Osmanagic] nu pare să aibă vreo pregătire în arheologie şi nu şi-a prezentat descoperirile într-o manieră în care să poată fi verificate de experţi. Acesta este pur şi simplu senzaţionalism, iar jurnaliştilor care au răspândit aceste fapte fără să le verifice şi fără să se consulte cu arheologi profesionişti ar trebui să le fie ruşine. Oamenii care cred aceste poveşti, mai ales dacă sunt prezentate fără nicio dovadă, sunt proşti.”

Sau “piramidioti” – după cum au ajuns să fie numiţi cei care au o fascinaţie nefondată faţă de piramide.

Oricum, ştirea din acest articol am preluat-o de pe site-ul jurtanji.hr, ajutându-mă de Google Translate. Aşadar, se pare că toate cărţile de istorie ar trebui rescrise, căci ultimele teste asupra piramidelor bosniace, efectuate cu carbon radioactiv C14, arată faptul că cea mai mare piramidă, “piramida Lunii” a fost construită cu mai bine de 10.000 de ani în urmă, de mâna omului! Toate piramidele bosniace au fost analizate în cadrul celui mai mare plan arheologic al anului 2010, la care participă peste 500 de voluntari şi 45 de arheologi din foarte multe ţări ale lumii (din Italia, Spania…şi până în Egipt).

Aceste teste nu fac decât să schimbe viziunea asupra istoriei Europei. Oricum, ca şi în cazul piramidelor egiptene, rămân aceleaşi întrebări-cheie: cine le-a construit şi care au fost scopul lor?


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu