Vizita istorică în Iaşi, în 1672, a măreţului sultan Mehmed al IV-lea: „El salută blând, în dreapta şi în stânga, poporul moldovean”


În urmă cu multe sute de ani, undeva prin secolele 16-17, unii dintre cei mai puternici conducători din lume erau sultanii Imperiului Otoman. Imperiul pe care un sultan îl conducea era atât de mare, încât ajungea să se întindă din Algeria până în Marea Caspică, din Peninsula Arabică şi până aproape de Viena.

Sultanii mai făceau şi vizite, iar în 1672, măreţul sultan Mehmed al IV-lea ajunge şi prin Moldova, trecând prin capitala ei, Iaşi. Vizita e descrisă de un călător italian, Cornelio Magui, într-o carte tipărită la Parma în 1678. Cartea a fost descoperită de marele nostru istoric Nicolae Iorga, pe care o descrie într-un rezumat, printr-o dare de seamă citită în faţa Academiei Române în 1910.

Călătorul italian spune că, ajuns în apropierea Iaşului, sultanul s-a dus să vâneze. Magui îl zăreşte pe „strălucitorul Mehmed” lângă o pădure de sălcii de pe malul Bahlului, înconjurat de 50 de călăreţi şi 20 de paji îmbrăcaţi în alb.

La un moment dat, sultanul intră în Iaşi, aproape pe furiş şi cu puţină suită. Însă, după 4 zile în care a stat mai mult ascuns (oare de ce!?), sultanul dădu poruncă mare ca locuitorii să iasă la uşi şi la ferestre, pentru a fi văzut de lume. Împăratul turcilor se plimbă sub un mândru şi bogat baldachin, cu domnitorul moldovean Duca Vodă şi cu vizirul cel mare, cărui îi plăcea mult rachiul. În urma sultanului, erau peste 500 de cai.

Mahomed al IV-lea salută blând, în dreapta şi în stânga, poporul. După 3 ceasuri, plimbarea se sfârşi cu o vânătoare.

Cei mai înspăimântaţi erau călugării, care se temeau că mănăstirile să nu fie transformate în moschei, în urma acestei vizite…