Cum erau văzuţi americanii într-un text din 1974, scris de un român: „Americanii sunt niște naivi care îți spun cu sinceritate prostii și absurdități. Ei sunt oameni cu inimă largă și sinceri, ca nişte copii mari. Nu vor război şi nici vrajbă”


Într-un text din 1974 (deci acum 50 de ani), intitulat „Călător prin America”, autorul (Al. Andriţoiu) ne vorbeşte câteva impresii de călătorie făcute în SUA, mai exact în Albany, capitala statului New York. Chiar şi azi, ca şi acum jumătate de secol, Albany este un oraş nu prea mare, care nu depăşeşte 100.000 de locuitori. Iată câteva extrase interesante din acest text, în care ni se vorbeşte inclusiv despre caracterul americanilor (văzut de către autor la acea dată):

* Marile clădiri sunt foarte rare, de aceea în orășel (n.a. Albany) plutește un dulce aer patriarhal. Sunt multe oaze de verdeață, balcoane au flori intens colorate, iar în prăvălii poți cumpăra acvarii cu pești exotici, cactuși, colivii, colivii cu ciripitoare, precum și felurite felicitări ilustrate cu text special întocmit pentru onomastica părinților, bunicilor sau amicilor din copilărie.

* Acest orășel este totuși capitala statului New York, cel mai răsunător stat al Americii federale. Pare ciudat, dar trebuie să ne gândim că epoca modernă, sătulă de orașele tentaculare, de imensele metropole, își alege deseori capitalele în orășele mici și liniștite.

* Americanii sunt niște naivi care îți spun cu sinceritate prostii și absurdități de parcă ți-ar spune cimilituri și proverbe. Ei cred că popularitatea lui Nixon (n.a. – preşedintele SUA de la începutul anilor ’70) se datorește farmecului feminin al soției sale Patricia, că drogurile nu sunt cu nimic mai periculoase decât whisky-ul sau vinul și că Loteria de stat este dirijată de către bunul Dumnezeu.

* Aici totul lasă impresia de mare putere colonială, chiar dacă Statele Unite n-au avut colonii propriu-zise, colonialismul lor exercitându-se pe piețe de desfacere sub sceptrul de aur al dolarului.

* În SUA, legile sunt felurite de la stat la stat. De pildă în New York pedeapsa cu moartea este legalizată, pe câtă vreme în Florida este interzisă. Scara diferențială a legilor merge până la detalii, în New York taxele de monopol sunt mari, pachetul de țigări costând între 50 și 60 de cenți, pe câtă vreme la Detroit costă numai 12.

* Americanii simpli sunt oameni cu inimă largă, naivi și sinceri. Sunt niște copii mari. Ei nu vor război, nu vor vrajbă și te primesc ca pe un frate, îi iubești repede și schimbi cu el cartea de vizită ca pe un salut cordial. Poporul american trebuie luat așa cum este el: bun, harnic, inventiv, ospitalier.

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO