„Orașul pierdut”, descoperit în adâncurile Oceanului Atlantic, nu seamănă cu nimic văzut până acum


Deși oamenii de știință nu au reușit niciodată să demonstreze existența legendarului oraș scufundat Atlantida, se pare că au reușit cel puțin să descopere un peisaj subacvatic străvechi pe fundul Oceanului Atlantic. În 2004, experții au trimis exploratori să investigheze o zonă din Atlantic. Vehiculele s-au scufundat la peste 700 de metri adâncime în Oceanul Atlantic, unde au întâlnit un câmp hidrotermal, numit mai târziu „Orașul pierdut”. Acest câmp este situat la vest de Dorsala Atlantică.

Printre atributele zonei subacvatice se numără ziduri vechi de cel puțin 120.000 de ani, coșuri care expulzează gaze la 40 de grade Celsius și un monolit numit după Poseidon, zeul grec al mării. În ciuda condițiilor dure, Orașul pierdut găzduiește creaturi oceanice abundente. Printre aceștia se numără melci, comunități microbiene și diverse crustacee. Se crede că aceste creaturi se hrănesc cu orificiile de ventilație ale sitului, care se presupune că expulzează hidrogen, metan și alte gaze. Mai mult, microbiologii susțin că și animale precum crabii, creveții și anghilele locuiesc în mediul înconjurător. Cu toate acestea, deoarece există o lipsă clară de oxigen în Orașul pierdut, aceste animale acvatice sunt o descoperire rară.

Vorbind despre ecosistemul antic, microbiologul William Brazelton a declarat pentru Smithsonian în 2018: „Acesta este un exemplu de tip de ecosistem care ar putea fi activ pe Enceladus, satelitul lui Saturn, sau pe Europa, satelitul lui Jupiter și poate pe Marte în trecut”.

De la descoperirea sa, au existat numeroase apeluri pentru protejarea sitului datorită importanței sale. Cu toate acestea, în 2018, Poloniei i s-a acordat dreptul de a explora 10.000 de kilometri pătrați din Dorsala Atlantică în scopuri miniere, ceea ce ar crea un dezastru ecologic. Se crede că fundul mării este bogat în zăcăminte de cobalt, mangan și aur. Unii experți au cerut ca „Orașul pierdut” să fie declarat „patrimoniu mondial”, pentru a proteja această minune naturală înainte de a fi prea târziu. De zeci de mii de ani, „Orașul pierdut” este o mărturie a forței durabile a vieții.