Peste 10.000 de grote misterioase au fost săpate în Himalaya în urmă cu mii de ani. De cine şi de ce?


Unul dintre cele mai mari mistere arheologice din lume este ascuns în Himalaya: 10.000 de grote create de om au fost realizate în stâncă. Cine a construit aceste structuri antice și de ce?

Arheologii din Nepal și de la Universitatea din Koln au început să exploreze grotele situate la 50 de metri deasupra solului la mijlocul anilor 1990. Au găsit scheletele a zeci de oameni care trăiseră acum circa 2000 de ani. De atunci, mai multe alte grupuri de oameni de ştiinţă au continuat cercetările asupra acestor grote.

Cory Richards, un fotograf aventurier, s-a alăturat unei echipe de exploratori ale grotelor antice și îndepărtate. Pentru a ajunge acolo este un lucru foarte periculos. Unele persoane au suferit fracturi de oase, din cauza căzăturilor. După cum povesteşte fotograful Richards: „Totul este periculos, înfricoșător. Simţi cum totul în jurul tău se prăbușește. Simți că, atunci când urci, totul se va prăbuși.”

Aceste lucruri ne facem să ne întrebăm cum locuitorii de acum 2.000 de ani au reuşit să sape şi apoi să locuiască în grotele suspendate.

​Deși multe dintre grote au fost goale, unele se pare că au fost utilizate în trecut, căci acolo au fost găsite spații de dormit, vetre și coșuri depozitare a cerealelor. În câteva grote au fost descoperite picturi budiste.

Totuşi, nu s-a reuşit să se afle de ce majoritatea grotelor au fost construite şi nu au fost locuite ulterior. Şi cine Dumnezeu s-ar cocoţa în asemenea locuri periculoase!?


Lasă un comentariu