Acum 700 de milioane de ani, Pământul era un imens bulgăre de zăpadă – spun cercetătorii. De ce?


Geologii australieni au folosit modelarea plăcilor tectonice pentru a determina ceea ce a cauzat cel mai probabil un climat extrem de epocă glaciară în istoria Pământului, cu peste 700 de milioane de ani în urmă. Studiul, publicat în revista „Geology”, ne ajută să înțelegem funcționarea „termostatului natural” al Pământului, care împiedică Pământul să fie supraîncălzit. De asemenea, arată cât de sensibilă este clima globală la concentrația de carbon din atmosferă.

Autorul principal al studiului, Dr. Adriana Dutkiewicz, a spus următoarele: „Imaginaţi-vă Pământul aproape îngheţat. Așa s-a întâmplat cu aproximativ 700 de milioane de ani în urmă; planeta a fost acoperită de gheață de la poli până la ecuator și temperaturile au scăzut. Cu toate acestea, exact ce a cauzat aceasta a fost o întrebare deschisă. Acum credem că am deslușit misterul: emisiile de dioxid de carbon vulcanice scăzute din punct de vedere istoric, ajutate de prezenţa unui mare număr de roci vulcanice în ceea ce este acum Canada – un proces care absoarbe dioxidul de carbon din atmosferă”.

Între 717 și 660 de milioane de ani în urmă, Pământul era acoperit de zăpadă și gheață – o epocă glaciară care a durat 57 de milioane de ani. Epoca glaciară extinsă, numită și glaciația Sturtiană după exploratorul colonial european din secolul al XIX-lea din centrul Australiei, Charles Sturt, a existat într-o perioadă cu mult înainte ca dinozaurii și viața complexă a plantelor de pe uscat să existe.

Dr. Dutkiewicz a mai spus: „Au fost propuse diverse cauze pentru declanșarea și sfârșitul acestei ere glaciare extreme, dar cel mai misterios aspect este motivul pentru care a durat 57 de milioane de ani – un interval de timp greu de imaginat pentru noi, oamenii”.

Echipa a folosit un model de plăci tectonice care arată evoluția continentelor și a bazinelor oceanice după destrămarea vechiului supercontinent Rodinia. Acest model a fost conectat la un model computerizat care calculează CO2 rezultat din vulcanii subacvatici de-a lungul crestelor oceanice. Cercetătorii și-au dat seama curând că începutul erei glaciare Sturtiane se corelează exact cu un nivel minim al emisiilor de CO2 vulcanic. În plus, fluxul de CO2 a rămas relativ scăzut pe întreaga durată a erei glaciare. În acel moment, nu existau animale multicelulare sau plante terestre pe Pământ.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul ştiinţific „Duration of Sturtian “Snowball Earth” glaciation linked to exceptionally low mid-ocean ridge outgassing” / pubs.geoscienceworld.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock