Iar se joacă autorităţile şi cercetătorii în experimente de tip „Jurassic Park”? Peste 750 de milioane de ţânţari modificaţi genetic vor fi eliberaţi în Florida

  •  
  •  
  •  
  •  

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Un plan de eliberare a peste 750 de milioane de țânțari modificați genetic în Florida (SUA) în 2021 și 2022 a primit aprobarea finală a autorităților locale, împotriva obiecției multor cetăţeni și a unei coaliții de grupuri de apărare a mediului.

„În ciuda crizelor urgente cu care se confruntă națiunea noastră și statul Florida – pandemia Covid-19, nedreptatea rasială, schimbările climatice – administrația a folosit dolari și resurse guvernamentale pentru un experiment de tip Jurassic Park”, a declarat Jaydee Hanson, director al Centrului Internațional pentru Evaluarea Tehnologiei și a Centrului pentru Siguranța Alimentară, într-un comunicat de presă. „Ce-ar putea să nu meargă bine? Nu știm, pentru că Agenţia de Protecţie a Mediului a refuzat să analizeze serios riscurile asupra mediului”, a adăugat ea.

Aprobat de Agenția pentru Protecția Mediului în mai 2020, proiectul pilot este conceput pentru a testa dacă un țânțar modificat genetic este o alternativă viabilă la pulverizarea insecticidelor pentru a controla Aedes aegypti, o specie de țânțari care poartă mai multe boli mortale, precum Zika, chikungunya și febra galbenă.

Ţânţarul, numit OX5034, a fost modificat genetic pentru a produce descendenți femele care mor în stadiul larvar, cu mult înainte de eclozare și să crească la nivel de adulţi, pentru a răspândi boala. Doar țânțarul femelă pişcă pentru a se hrăni din sângele uman, de care are nevoie pentru a-și maturiza ouăle. Masculii se hrănesc numai cu nectar și, prin urmare, nu sunt purtători de boală. Compania britanică Oxitec este cea care a dezvoltat organismul modificat genetic. Agenția Americană pentru Protecția Mediului şi-a dat acordul, după ce compania britanică susţine că a făcut investigaţii privind impactul țânțarului modificat genetic asupra sănătății umane și a mediului.

Organizaţiile de protecţie a mediului își fac griji că răspândirea ţânţarilor modificaţi genetic în fauna sălbatică ar putea dăuna speciilor de păsări, insecte și mamifere.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): cnn.com


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu