Secrete din lumea animalelor: câteva aspecte care răstoarnă din prejudecăţile noastre despre animale


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Iată câteva din „secretele” animalelor sălbatice, conform unui expert în zoologie:

* Sunt animalele în mod natural agresive? Poate sa pară curios, dar răspunsul este nu. Animalele se bat destul de rar. Se poate spune mai curând ele fac o mimică și gesturi care nouă ni se par agresive. De fapt, pentru ele, acesta este un ritual de intimidare. Când ajung într-adevăr se bată, ele simt până și învingătorul riscă fie rănit și ulterior nu mai poată vâna.

De ce s-a crezut totuși agresivitatea este un comportament natural specific animalelor? Pentru observațiile asupra animalelor au fost făcute în condiții necorespunzătoare, în captivitate, în situații de tensiune extremă, în cuști suprapopulate, când animalele ajungeau se muște şi să se sfâșie unele pe altele. În rеst, în mediul natural funcționează anumite mecanisme de reglare a comportamentului lor, care ne permit ne gândim chiar la armonie.

* În lumea animalelor există o ierarhie socială? Teoria privind „marele mascul dominant” este întotdeauna valabilă. În timpul reginei Victoria, vânătorii se lăudau la un moment dat au reușit doboare un bătrân elefant, conducător al turmei sale; în realitate, ei doborâseră o femelă. Trupa întreagă era formată numai din femele care „interziceau” masculilor se amestece printre ele. Așadar, fiecare specie își distribuie anumite roluri, uneori interșanjabile, în funcție de condițiile de viață. Lucrurile nu sunt stabilite o dată pentru totdeauna. Sunt specii de pești care, de-a lungul vieții, îşi schimbă până și sexul, și, implicit, rolul. Păsările de obicei îşi aleg un partener pentru întreaga viață, deși, uneori, mai sunt tentate și de parteneri noi.

* Putem stabili anumite legături între comportamentul animalelor și cel al oamenilor? În general da, dar răspunsul poate fi şi negativ. Oamenii, de exemplu, nu hibernează! Dar întotdeauna există conexiuni posibile de făcut.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock