Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Craniul unui mini-dinozaur de acum 99 de milioane de ani a fost găsit într-un chihlimbar… arată de parcă a murit ieri!

  •  
  •  
  •  
  •  

blank
Imaginea: Han Zhixin / China University of Geosciences

Craniul unei păsări găsit în Burma, care s-a păstrat foarte bine într-un chihlimbar, şi care are o vechime de 99 de milioane de ani, este cel mai mic dinozaur găsit până acum.

Specia respectivă de pasăre-dinozaur – „Oculudentavis khaungraae” – a fost examinată de Lida Xing de la Universitatea de Geoştiinţe din China, la începutul anului 2020. Craniul acestui dinozaur avea doar 7 mm lungime, aceasta având o dimensiune similară cu cea a unui zunzuncito (cea mai mică specie de colibri). Prin urmare, ar face din acesta cel mai mic dinozaur cunoscut până în prezent, potrivit revistei „Nature”.

„La fel ca toate animalele prinse în chihlimbar, este foarte bine conservat. Avem impresia că a murit ieri, cu toate țesuturile sale moi păstrate în această mică fereastră din timpurile străvechi”, a comentat autorul principal al studiului ştiinţific, Jingmai O’Connor, de la Institutul de Paleontologie și Paleontropologie al Vertebratelor din Beijing (China).

Craniul are o gaură în lateral, ceea ce înseamnă că a existat un ochi lateral, similar cu cel al unei șopârlei. Cu ajutorul unui scaner, cercetătorii au dezvăluit un maxilar cu o sută de dinți ascuțiți în interiorul ciocului.

blank
Cam asa arata acest mini-dinozaur acum 99 de milioane de ani. Imaginea: Han Zhixin / China University of Geosciences

Nu seamănă cu nicio specie vie de astăzi, așa că trebuie să avem imaginație pentru a înțelege ce înseamnă morfologia ei. Craniul său conic, dinții multipli și ochii mari sugerează că, în ciuda dimensiunilor sale, era probabil un prădător care se hrănea cu insecte.

Acest mini-dinozaur a făcut parte dintr-o microfaună pe care numai chihlimbarul o putea păstra. Fără această rășină fosilă, nu am ști nimic despre aceste mici organisme, mult mai greu de găsit decât cele mari.

Când ne gândim la dinozauri, ne imaginăm schelete imense, dar în prezent paleontologia este complet transformată datorită descoperirii fosilelor conservate în acest fel.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): articolul ştiinţific „Hummingbird-sized dinosaur from the Cretaceous period of Myanmar” / nature.com


  •  
  •  
  •  
  •  
Reclame
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu