Arheologii din China care au săpat într-un sit important care datează din dinastia Shang (acum 3.500 de ani) au găsit un „oracol” neobişnuit într-un mormânt înfiorător.
Oracolul este neobișnuit, deoarece oasele oracolului – folosite în trecut pentru a pune întrebări ale zeităților – sunt făcute în mod normal din oase de bou sau din carapace de broască țestoasă, în timp ce acesta din China este alcătuit din oase umane. Mormântul este înfiorător pentru că acest oracol a fost găsit într-un mormânt în care rămășițele umane ale scheletului indicau faptul că acolo un om a fost sacrificat prin decapitare.
Oasele oracolului reprezintă ingredientul-cheie în practica piromaniei, unde un ghicitor / profet pune o întrebare pe un os mare, apoi îl încălzeşte cu o tijă de metal fierbinte până când osul se fisurează. În continuare, ghicitorul interpretează fisurile, care ar determina răspunsul zeității la întrebare.
Această practică a început în dinastia Shang (1600 î.Hr. – 1046 î.Hr.) și a continuat în dinastia Zhou. Rămășițele osoase găsite la fața locului sugerează că bietul om a fost decapitat, cu fața spre nord și îngenuncheat în groapă, cu mâinile încrucișate în fața lui.
Situl Chaizhuang acoperă 300.000 de metri pătrați și conține case, puțuri, gropi de cenușă, drumuri, oase, artefacte de jad și o mulțime de dovezi ale sacrificiilor umane. Împăraţii Shang au impus o cultură războinică.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): chinadaily.com.cn