În 1969, o revistă românească „Drum nou” publica un fascinant articol intitulat „Astronauți ai unor civilizații dispărute”, care, în mare, face un rezumat al dovezilor privind existența astronauților în timpurile preistorice. Au fost traduse fragmente din cartea lui Alexander Gorbovski – „Enigme ale istoriei antice”, care dezvăluie faptul că obiectele descoperite în mormântul generalului chinez Tsap Chu, mort în secolul II d.Hr., care conțineau 85% aluminiu, material obținut prin electroliză, tehnică considerată necunoscută în acea perioadă.
Gorbovski face referiri la situația mayașilor, care deşi n-au folosit niciodată vehicule pe roți, totuşi arheologii au descoperit o jucărie care avea roți – aparținând, în mod evident, unei civilizații atât de vechi, încât, după ce caii au dispărut din America, utilizarea roților a fost uitată. De asemenea, în acel articol se discutau vastele cunoștințe de astronomie ale egiptenilor, dar şi despre „carul zburător” al eroului hindus Rama, al cărui sistem de propulsie era obținut în urma dezintegrării mercurului într-un reactor nuclear.
De asemenea, sunt descrise mai multe desene descoperite în Ferghana, în fosta URSS, ce par a înfățișa extratereștri, acestea fiind asemănătoare cu desene similare găsite în Australia, Sahara și Japonia. În articol, s-a citat și o declarație NASA în care se recunoștea că ciudatele statuete Jomon Dogu seamănă perfect cu niște cosmonauți americani în costumele lor spațiale și purtând cască.
Aşadar, există posibilitatea ca extratereștrii să ne fi vizitat în trecut, fiind posibil ca pe Pământ să fi existat civilizații străvechi, distruse de cataclisme.