Încă o dovadă că Biblia are dreptate: un arheolog israelian a descoperit „cetatea lui David” sau „cetatea Sionului”, veche de 3.800 de ani, exact aşa cum ne vorbeşte Biblia!


cetatea lui David 1Un arheolog israelian pretinde că a găsit cetatea legendară capturată de regele David, în cucerirea Ierusalimului, reaprinzând astfel o veche discuţie cu privire la utilizarea Bibliei ca ghid pentru identificarea ruinelor antice, scrie site-ul Realclearscience.com. Pretenţia arheologului israelian Eli Shukron, la fel ca multe altele din domeniul arheologiei biblice, a condus la apariţia de critici. Ea se alătură unei serii de anunțuri făcute de către arheologii israelieni care spun că au descoperit palate ale regelui biblic legendar, ce este venerat în tradiția religioasă evreiască pentru stabilirea Ierusalimului ca oraș sfânt, dar a cărui existenţă este pusă la îndoială de unii istorici.

Shukron, care a excavat în situl arheologic „Oraşul lui David” timp de aproape două decenii spune că a descoperit dovezi puternice care sprijină teoria sa. „Aceasta este cetatea regelui David, acesta este Cetatea Sionului și aceasta este ceea ce a luat regele David de pe iebusiți”, a declarat Shukron, care a părăsit recent Autoritatea Israeliană a Antichităţilor, pentru a lucra în calitate de lector și de ghid turistic. „Tot situl se aseamănă perfect cu ceea ce spune Biblia”.

Cei mai mulți arheologi din Israel nu contestă faptul că regele David a fost o figură istorică, o referință scrisă cu privire la „Casa lui David” fiind găsită într-un sit arheologic din nordul Israelului. Dar arheologii sunt împărțiţi în identificarea unor situri din Ierusalim care ar avea legătură cu David.

Excavaţia arheologică de la Shukron, care a început în 1995, a descoperit o fortificație masivă de pietre de cinci tone, de 6 metri lățime. Fragmentele de ceramică au ajutat să se stabilească că zidurile cetății au o vechime de 3.800 ani de ani. Acestea sunt cele mai mari ziduri găsite în regiune înainte de domnia regelui Irod, cel care a extins cel de-al doilea templu evreiesc din Ierusalim în urmă cu aproape 2.100 ani. Fortificaţia este înconjurată cu un izvor de apă și se crede că proteja vechea sursă de apă a orașului.

Fortificația a fost construită cu 800 de ani înainte ca regele David să o captureze de la conducătorii iebusiţi. Shukron spune că povestea biblică a cuceririi Ierusalimului de către David oferă indicii care indică această fortificaţie specială ca punct de intrare a lui David în oraș.

cetatea lui David 2

În a doua carte a lui Samuel, David ordonă capturarea oraşului fortificat prin canalul de apă. Excavaţiile lui Shukron au descoperit un canal îngust, prin care apa de izvor curgea într-un bazin, unde locuitorii orașului se adunau ca să ia apă. Excesul de apă s-ar fi scurs din cetate printr-un alt canal pe care Shukron l-a descoperit – şi pe-acolo se spune că oraşul ar fi fost penetrat. Shukron spune nicio altă structură din vechiul Ierusalim nu se potrivește cu ceea ce a capturat David. Biblia numeşte fortificaţia drept „cetatea lui David” sau „cetatea Sionului”.

Criticii spun că unii arheologi sunt prea dornici să ofere Bibliei o credibilitate sporită prin descoperirile arheologice, fie din cauza convingerilor religioase sau pentru a dovedi legăturile vechi ale poporului evreu cu acest tărâm. Dar, alţi arheologi israelieni respectaţi spun că descoperirile recente se potrivesc cu relatarea biblică, indiferent ce-ar spune criticii.

Shukron, un arheolog veteran, care a excavat o serie de situri importante în Ierusalim, a tras concluziile personale după aproape două decenii de explorare a orașului antic: „Știu fiecare părticică din cetatea lui David. Nu am văzut în vreun alt loc o asemenea fortificație mare ca aceasta”, a spus Shukron.

P.S. Poate încă o descoperire care arată că Biblia are dreptate. Că tot erau unii ateişti care o consideră o poveste de adormit copiii…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock