Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

“Codex Zacynthius” – un manuscris vechi din secolul al VII-lea care va dezvălui secretele Bibliei

438

blankO echipă de experți din mai multe universități din Marea Britanie şi-a propus să descopere textele vechi ascunse în manuscrisul Noului Testament, datând din secolul al șaselea și al șaptelea, cunoscut sub numele de “Codex Zacynthius”. Acest codex este considerat esențial pentru abordarea oricărui subiect de studiat în Noul Testament.

Experții de la Universitatea din Cambridge speră să-i dezvăluie secretele cât mai curând posibil, dar studiul lor va fi lung şi costisitor. În primul rând, ceea ce vor să facă cercetătorii este să afle care au fost în realitate textele șterse sau suprascrise din Codex, întrucât manuscrisul a fost rescris undeva între secolele XII-XIII, când această practică era una obișnuită.

Caracteristicile fizice ale lui Codex Zacynthius sunt următoarele: măsoară 35 cm x 28 cm şi la exterior este “protejat” de o piele de capră în stil grecesc din secolul al XVI-lea. Prin tehnicile de imagistică multi-spectrală, cercetătorii speră să recupereze complet textul ascuns.

Manuscrisul a fost descoperit în insula grecească Zakynthos, dar locul său original unde a fost compus rămâne un mister. Acest cod misterios a supraviețuit într-o stare foarte deteriorată. A fost adus în Regatul Unit în 1821, fiind apoi transferat la Biblioteca Universităţii Cambridge în 1984. Codex Zacynthius este adesea citat în edițiile critice ale Noului Testament grec, făcându-l astfel un codex foarte important. Cercetătorii cred că textul ascuns poate ajuta să dezvăluie modul în care Evanghelia Sfântului Luca a fost transmisă pe măsură ce creștinismul s-a răspândit prin istorie.

Sursa: http://www.cam.ac.uk/

Orgoni Crystal