Maximinus Thrax, împăratul Imperiului Roman care vorbea limba tracă


Împăratul roman Maximinus, supranumit Thrax (235-238 d.Hr.), originar din Moesia, vorbea latina cu accent trac. Ca să ajungă general în armata romană și apoi împărat, trebuia să fi servit în armată cel puțin 30 ani, timp în care ar fi avut posibilitatea să învețe bine limba latină.

Maximinus a servit numai în unități trace și, deci, n-avea prea multă vreme să cunoască perfect limba latină, în afara unor relații sporadice cu autoritățile centrale de la Roma. El avea 62 ani când a fost ales împărat. La Roma, n-a fost niciodată. Maximinus, ca și subalternii săi, inclusiv soldații, vorbea în mod curent limba tracă, iar cei care cunoșteau și latina (se pare că erau foarte puțini) o vorbeau foarte rar.

Dacă generalul nu putea să vorbească în mod corect limba latină este cert faptul că restul populației trace nu cunoștea deloc limba latină, mai ales că nevoia lor de a o cunoaște nu se ridica la nivelul șefului administrației.

Moesia a fost transformată în provincie romană în anul 15 d.Hr., deci, la nașterea lui Maximinus (173 d.Hr.), era de 158 ani sub stăpânirea romană.

Tracia este denumirea din antichitate a teritoriului de la sud de Dunăre, între Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, râul Mesta (Nestus) și râul Morava (Margus), învecinându-se în apus cu Iliria și cu Macedonia. După cucerirea romană, partea de la nord de Munții Haemus (Balcani) a fost organizată ca provincie romană, sub denumirea de „Moesia”, în timp ce partea de sud a munților a fost organizată ca provincie romană pastrând numele de „Tracia”.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO