Secretul morţii reginei Maria a României – cauza a fost un cancer, o gripă severă sau rana provocată un glonţ primit în stomac?


Regina Maria a României, soţia regelui Ferdinand şi mama regelui Carol al II-lea, a murit în 1938. Dar, povestea morţii ei este este una tulburătoare. Pe 14 iulie 1938, regina se afla în Germania, la o clinică de lângă Dresda. Deodată, se hotărăşte că vrea să se întoarcă în ţară; refuză avionul oferit de Hitler şi ia trenul pe 15 iulie.

Seara, pe 16 iulie, trenul este nevoit să oprească la Cernăuţi, întrucât regina se simţea foarte rău. A circulat zvonul că Regina Maria ar fi murit chiar în acea noapte (16-17 iulie), iar moartea ei ar fi fost ținută secretă. Apoi, trenul a luat-o cu viteză spre Sinaia.

Trenul a ajuns în gara din Sinaia la ora 8:30, pe data de 17 iulie. „O găsesc mult mai vioaie decât mă așteptam după accidentul de ieri”, notează în jurnal regele Carol. „Ne spune cât de fericită este de a se fi întors acasă și acum vrea, după o odihnă aci, să se ducă la Bran și la Balcic”. Oficial, inima reginei a încetat să bată pe 18 iulie 1938, la ora 17:38, după o noapte grea în care a mai pierdut doi litri de sânge. Unde? În Salonul de Aur de la Pelișor (Sinaia), unde i se mai simte încă parfumul… un lucru inexplicabil.

Dar, de ce a murit regina la doar 63 de ani? Există mai multe versiuni despre afecţiunea de care suferea Regina Maria: ciroză, gripă severă, un accident cardiac, un cancer pancreatic, o plagă infectată în zona stomacului. Ultima versiune lasă loc unei legende conform căreia regina (cu ani în urmă) ar fi nimerit în mijlocul unei dispute dintre cei doi fii ai ei (Carol şi Nicolae) și ar fi încasat accidental un glonț în zona stomacului. Peste ani, se pare că rana s-ar fi infectat… Dar, nimic nu este clar.

Orice ar fi fost, Regina Maria a fost o personalitate marcantă a istoriei noastre, care a cucerit inimile multor români…