Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Caracalla, împăratul roman omorât în timp ce-şi făcea nevoile

1211

caracallaÎmpăratul roman Marcus Aurelius a fost poreclit Caracalla, de la numele celtic al unei mantale ce se purta în Galia şi pe care împăratul o îmbrăca predilect atunci când se afla în taberele cu clima aspră. Era fiul lui Septimius Sever şi al Iuliei Domna. În 196, Caracalla a fost desemnat cezar, în 198, augustus, iar după moartea tatălui său, din 4 februarie 211, devine co-împărat, alături de fratele său, Geta, pe care însă, după un an, îl ucide.

Sprijinindu-se pe armată, a căutat să întărească autoritatea imperială, introducând un regim de rară cruzime. Avid de glorie, visându-se un nou Alexandru Macedon, a iniţiat o politică externă ofensivă. În timpul campaniei din Mesopotamia, din aprilie 217, este ucis din cauza instigării pretorului Macrinus, care se va proclama împărat.

Asasinarea împăratului ne este descrisă de Cassius Dio şi de Herodianus. În timp ce Caracalla se îndrepta spre un templu aflat la o mare depărtare de oraş, pe la jumătatea drumului s-a simţit apucat de o durere de burtă, aşa că a poruncit însoţitorilor săi să se îndepărteze şi să se întoarcă cu spatele, el retrăgându-se, însoţit de un singur slujitor, ca să se poată uşura. Un centurion, Marţial, al cărui frate fusese ucis de împărat în urma unui denunţ calomnios, când l-a văzut pe Caracalla singur s-a repezit la el şi, în timp ce acesta îşi dădea jos pantalonii, i-a împlântat pumnalul în ceafă, rana fiind aşa de adâncă, încât împăratul a murit în câteva clipe. Deşi asasinul a fugit călare, în cele din urmă a fost prins de gardă personală a împăratului şi străpuns cu suliţele. Mama lui Caracalla, Iulia Domna, pentru că nu a putut să-şi răzbune fiul ucis, a preferat să moară şi ea “de inaniţie sau de pe urma otrăvii”, notează autorii antici.

Orgoni Crystal