Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Civilizaţia misterioasă Jiroft din Iran, veche de 4.500 de ani


În câmpiile aride din sud-estul Iranului, situat de-a lungul malurilor râului Halil, se află orașul antic Jiroft. Odinioară o metropolă plină de viață, Jiroft a fost centrul unei civilizații sofisticate care a înflorit între anii 2500 și 1700 î.Hr. Oamenii din Jiroft erau artizani pricepuți, producând opere de artă rafinate în aur, argint, cupru și piatră. Măiestria lor este evidentă în desenele complicate și în detaliile bijuteriilor, sculpturilor și vaselor lor.

Jiroft a fost, de asemenea, un important centru comercial. Dovezile sugerează că a făcut comerț cu Mesopotamia, cu civilizația din Valea Indusului și Asia Centrală. Această rețea comercială le-a permis să achiziționeze o gamă largă de mărfuri, inclusiv articole de lux.

În imaginea din acest articol observaţi o ilustraţie despre cum ar fi putut arăta Ziguratul Jiroft. Monumentul antic descoperit lângă Jiroft, în sud-estul Iranului, este considerat de unii experți a fi leagănul original al civilizației. Săpăturile de acolo au scos la iveală o cetate cu două etaje care acoperă 13,5 hectare. Civilizația Jiroft a decăzut în mod misterios în jurul anului 1700 î.Hr. Motivele declinului lor sunt necunoscute, dar unii cred că s-ar putea să fi fost din cauza schimbărilor climatice sau a conflictului cu civilizaţiile vecine.

În ciuda duratei de viață relativ scurte, oamenii Jiroft au lăsat o moștenire de durată. Realizările lor artistice sunt o dovadă a creativității și a priceperii lor, iar rețeaua lor comercială a ajutat la conectarea lumii antice. Civilizația Jiroft ne aduce aminte că există încă multe mistere despre lumea antică pe care încă trebuie să le rezolvăm.


Lasă un comentariu