Osul Ishango, vechi de 20.000 de ani, reprezintă un instrument matematic? Oamenii preistorici făceau calcule matematice cu zecimale sau numere prime!?


În Republica Democratică Congo a fost descoperit un artefact antic enigmatic care i-a nedumerit pe istorici și matematicieni de zeci de ani. Osul Ishango este un instrument din os și un posibil dispozitiv matematic care datează din epoca paleoliticului superior. Acest os curbat, de aproximativ 10 centimetri lungime, prezintă o bucată ascuțită de cuarț fixată la un capăt, posibil pentru gravare.

Gravurile de pe osul Ishango au condus la diverse teorii despre semnificația lor. Unii cred că ar putea avea semnificații matematice sau relevanță astrologică. Osul afișează o serie de semne în trei coloane, pe care unii le interpretează ca semne de numărare. Cu toate acestea, alții susțin că aceste note au fost folosite pentru numărarea sau efectuarea unor proceduri matematice simple.

Cele 168 de gravuri de pe os sunt ordonate în trei coloane paralele de-a lungul lungimii osului, fiecare marcaj având o orientare și o lungime diferite. Prima coloană, sau coloana centrală de-a lungul celei mai curbate părți a osului, este denumită coloana M, de la cuvântul francez milieu (mijloc). Coloanele din stânga și din dreapta sunt denumite, respectiv, G și D, sau gauche (stânga) și droite (dreapta) în franceză. Marcajele paralele au condus la diverse ipoteze tentante, cum ar fi că instrumentul indică o înțelegere a zecimalelor sau numerelor prime. Deși aceste propoziții au fost puse la îndoială, mulți cercetători consideră probabil că instrumentul a fost folosit în scopuri matematice, poate incluzând proceduri matematice simple sau pentru a construi un sistem numeric.

Cu o istorie care datează de 20.000 de ani, osul Ishango este considerat unul dintre cele mai vechi instrumente matematice cunoscute omenirii. Osul Ishango a fost descoperit în 1950 de exploratorul belgian Jean de Heinzelin de Braucourt în timp ce explora Congo. A fost găsit printre rămășițe umane și unelte de piatră, indicând o civilizație care a trăit din pescuit.

Profesorul de Heinzelin a adus osul Ishango în Belgia, unde este acum depozitat la Institutul Regal Belgian de Științe Naturale din Bruxelles. Au fost realizate mai multe matrițe și copii pentru a păstra fragilul artefact.

Vârsta osului Ishango a fost un subiect de dezbatere în rândul arheologilor. Estimat inițial a fi fost creat între anii 9.000 î.Hr. și 6.500 î.Hr., acum se crede că are o vechime de aproximativ 20.000 de ani. Cu toate acestea, activitatea vulcanică din apropierea sitului a făcut ca determinarea unei date precise să fie dificilă.

Semnele de pe osul Ishango i-au fascinat pe matematicieni. Unii cred că osul indică o înțelegere a zecimalelor sau numerelor prime. Alții sugerează că era un instrument de numărare folosind un sistem numeric de bază 12. Antropologul Caleb Everett sugerează că osul ar fi putut fi folosit pentru numărare, înmulțire și ca tabel de referință numerică. Între timp, arheologul Alexander Marshack a propus ca gravurile să reprezinte un calendar lunar de șase luni.

În ciuda diferitelor interpretări, există încă multe speculații cu privire la adevăratul scop și semnificația din spatele osului Ishango.


Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO