Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

John Thom, falsul Mesia ce credea că poate ucide 10.000 de oameni dintr-o lovitură

89

blankDeşi acum uitată, scurta carieră a lui John Thom (1799-1838), un impostor şi fals Mesia, a fost una extraordinară. Protestant prin naştere, după ce mama sa a murit într-un azil de nebuni din Cornish, propria lui nebunie a condus la moartea sa şi a nouă adepţi. Un bărbat frumos şi impunător, luându-şi numele stilat de Sir William Courtenay, moştenitor la titlul de conte de Devon, Thom a atras mai întâi atenţia în 1832, când s-a autodenumit candidat parlamentar de Canterbury.

Câştigând doar o cincime din voturile necesare şi deja asumându-şi titlul de rege al Ierusalimului şi cavaler de Malta, în 1833 a început să publice (şi să scrie) Leul, un ziar teologic radical, în care declara că toate bisericile întemeiate în lume au ca „unic scop îmbogăţirea”. După opt ediţii, în 1835 a fost acuzat de mărturie falsă împotriva unor presupuşi contrabandişti, a fost declarat de tribunal alienat mintal şi trimis la azilul Kentish din Barming Heath. Aici, demenţa lui mesianică s-a accentuat.

Eliberat în 1838, şi-a reluat identitatea de Sir William Courtenay, cavaler de Malta, şi a început un tur al teritoriului ca un nou Mesia, „salvatorul lumii”. Câştigând mulţi adepţi săraci, el pretindea că este imun la orice glonţ sau tăiş de sabie şi că „poate ucide zece mii de oameni doar printr-o lovitură cu mâna sa dreaptă asupra muşchiului braţului stâng, după care e capabil să dispară”.

Incitând la revoltă populară şi având deja aproape o sută de adepţi, el insista că, atunci când va avea loc încoronarea reginei Victoria, va deveni mâna ei dreaptă. Autorităţile fiind deja alarmate, el şi-a asigurat discipolii că nu pot fi împuşcaţi şi că, dacă li se va părea cumva că a murit, să nu se teamă căci el se va ridica din mormânt în a treia zi şi îi va conduce spre victorie. La 31 mai 1838 a împuşcat mortal un bărbat pe nume Mears, trimis să-l aresteze, apoi i-a mutilat trupul neînsufleţit şi s-a autodeclarat Hristos. Un regiment de infanterie a fost trimis să-l captureze. „Courteney” l-a împuşcat, la locul altercaţiei, pe ofiţerul lor, locotenent Bennett. Soldaţii au deschis atunci focul. Thom şi nouă dintre adepţii săi au murit, dar nu şi febra insurecţiei căreia el îi dăduse naştere. Chiar şi după decesul lui, mulţi muncitori din Kentish credeau cu adevărat că Thom este Mesia.

Orgoni Crystal