„Îngerul durerii” – statuia fascinantă dintr-un cimitir din Roma. Ce poveste ascunde ea?

  •  
  •  
  •  
  •  

Unele cimitire din lume pot fi adevărate călătorii prin artă şi istorie. Iar unul dintre acestea este Cimitirul protestant din Roma. Creat în 1716, cu aprobarea Papei Clement al XI-lea, pentru a oferi străinilor necatolici posibilitatea de a fi înmormântați în Roma, Cimitirul Protestant, numit și „Cimitirul artiștilor și poeților”, găzduiește numeroși exponenți ai lumii culturale.

În acest cimitir, se găseşte şi sculptura aceasta – „Îngerul durerii” – feeria unei aminitiri triste şi dureroase. Dar care este povestea ei? Statuia „Îngerului durerii” a fost creată de sculptorul american William Wetmore Story (1819-1895) pentru mormântul soției sale, Emelyn, care a murit în 1894 și este înmormântată în Cimitirul Protestant din Roma. Titlul complet al lucrării este „Îngerul durerii plângând peste altarul desfiinţat al vieții„. Îngerul stă aplecat şi nu i se vede deloc chipul, o reprezentare oarecum neobişnuită.

Story, care a fost devastat de moartea soției sale, a descris astfel sculptura: „Îl reprezintă pe îngerul durerii, în total abandon, aruncându-se cu aripile căzute și cu chipul ascuns peste un altar funerar. Reprezintă ceea ce simt. Reprezintă prosternare”. Un an mai târziu, în 1895, Story, care trăise și lucrase în Roma mai bine de 40 de ani, a murit și a fost înmormântat împreună cu soția sa.

Imaginea „îngerului durerii” a fost folosită și în cultura populară, cum ar fi în coperțile albumelor unor formaţii, ca The Tea Party (1995), Evanescence (1998) și Nightwish (2004).


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

Adblock Detectat

Intretinerea acestui site este una costisitoare. Singurele venituri care ne sustin activitatea sunt din publicitatea on-line. Browserul dvs. are instalat un ad-blocker care nu permite afisarea acestora. Pentru citirea articolului, va rugam sa dezactivati modulul Adblock (whitelist / Pause on this site). Va multumim pentru intelegere!

Refresh Page