„Îngerul durerii” – statuia fascinantă dintr-un cimitir din Roma. Ce poveste ascunde ea?


Unele cimitire din lume pot fi adevărate călătorii prin artă şi istorie. Iar unul dintre acestea este Cimitirul protestant din Roma. Creat în 1716, cu aprobarea Papei Clement al XI-lea, pentru a oferi străinilor necatolici posibilitatea de a fi înmormântați în Roma, Cimitirul Protestant, numit și „Cimitirul artiștilor și poeților”, găzduiește numeroși exponenți ai lumii culturale.

În acest cimitir, se găseşte şi sculptura aceasta – „Îngerul durerii” – feeria unei aminitiri triste şi dureroase. Dar care este povestea ei? Statuia „Îngerului durerii” a fost creată de sculptorul american William Wetmore Story (1819-1895) pentru mormântul soției sale, Emelyn, care a murit în 1894 și este înmormântată în Cimitirul Protestant din Roma. Titlul complet al lucrării este „Îngerul durerii plângând peste altarul desfiinţat al vieții„. Îngerul stă aplecat şi nu i se vede deloc chipul, o reprezentare oarecum neobişnuită.

Story, care a fost devastat de moartea soției sale, a descris astfel sculptura: „Îl reprezintă pe îngerul durerii, în total abandon, aruncându-se cu aripile căzute și cu chipul ascuns peste un altar funerar. Reprezintă ceea ce simt. Reprezintă prosternare”. Un an mai târziu, în 1895, Story, care trăise și lucrase în Roma mai bine de 40 de ani, a murit și a fost înmormântat împreună cu soția sa.

Imaginea „îngerului durerii” a fost folosită și în cultura populară, cum ar fi în coperțile albumelor unor formaţii, ca The Tea Party (1995), Evanescence (1998) și Nightwish (2004).

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock