Cel mai mare actor român, Constantin Tănase, a fost ucis de ruşi pentru celebrul „Davai ceas / Davai palton”?


Poate cel mai cunoscut actor de teatru român din toate timpurile a fost Constantin Tănase. Născut în 1880, el a murit în anul 1945, pe 29 august, în Bucureşti, ţara noastră fiind atunci în plin proces de instaurare a regimului bolşevico-comunist.

Bucureştiul era, începând cu august 1944, sub ocupaţie rusească, trupele sovietice dându-se la diferite jafuri, efectuate în ziua mare, pe străzi. Astfel, scriitorul Mihail Sebastian povestea: Soldații ruși vio*ează femei, opresc mașini în stradă, dau jos pe șofer și pasageri, se urcă la volan și dispar. Magazine prădate. După-masa, la Zaharia, au năvălit vreo trei și au răscolit casa de fier, de unde au luat ceasornice (…) azi-dimineață o tanchetă sovietică fugărind o mașină particulară pe care voia s-o confiște. Incidentele de stradă continuă. Trecători busculați ca sa dea ceasul. Ceasul e ideea fixă a soldatului rus”.

Coincidenţă sau nu, pe 29 mai 1945, la numai 38 de ani, scriitorul Mihail Sebastian moare, în urma unui accident de maşină: un camion îl lovi pe scriitor pe Bulevardul Regina Maria din Capitală, în apropierea unei staţii de tramvai. Citiţi mai multe în cadrul acestui articol: Şi-a prevestit moartea marele scriitor Mihail Sebastian, care a sfârşit printr-un accident de maşină, la 5 ani după ce a publicat romanul “Accidentul”? A fost oare doar un simplu accident nefericit sau ruşii l-au făcut dispărut pentru opiniile sale?

Celebrul actor Constantin Tănase a compus un cuplet, ironizând jafurile armatei sovietice:
„Rău a fost cu «was ist das»
Da-i mai rău cu «davai ceas»
De la Nistru pân’ la Don
Davai ceas, davai palton
Davai casă si moșie
Harașo, tovărășie!”

După mai multe reprezentații a fost arestat, amenințat cu moartea, și i s-a ordonat să nu mai joace piesa. Dar Tănase nu era omul ușor de intimidat. La următorul spectacol a apărut pe scenă într-un pardesiu imens, cu mâinile „bandajate” cu ceasuri de mâna. Spectatorii l-au aplaudat frenetic la apariție, deși actorul nu a scos nici un cuvânt. Apoi și-a deschis pardesiul, scoțând la iveală un imens ceas cu pendulă. Arătând către acesta, a spus doar: „El tic, eu tac, el tic, eu tac”. Două zile mai târziu, la un an de la intrarea rușilor în București, marele actor era mort.

L-au omorât ruşii? Însă, nepotul actorului are o altă versiune: bunicul său a murit din cauza unui blocaj renal în urma unui tratament cu 20 de aspirine/zi, aplicat ca urmare a unei infecții faringiene survenită datorită consumului unei halbe de bere rece într-o zi călduroasă de vară.


Lasă un comentariu