Cel mai mare actor român, Constantin Tănase, a fost ucis de ruşi pentru celebrul „Davai ceas / Davai palton”?


Poate cel mai cunoscut actor de teatru român din toate timpurile a fost Constantin Tănase. Născut în 1880, el a murit în anul 1945, pe 29 august, în Bucureşti, ţara noastră fiind atunci în plin proces de instaurare a regimului bolşevico-comunist.

Bucureştiul era, începând cu august 1944, sub ocupaţie rusească, trupele sovietice dându-se la diferite jafuri, efectuate în ziua mare, pe străzi. Astfel, scriitorul Mihail Sebastian povestea: Soldații ruși vio*ează femei, opresc mașini în stradă, dau jos pe șofer și pasageri, se urcă la volan și dispar. Magazine prădate. După-masa, la Zaharia, au năvălit vreo trei și au răscolit casa de fier, de unde au luat ceasornice (…) azi-dimineață o tanchetă sovietică fugărind o mașină particulară pe care voia s-o confiște. Incidentele de stradă continuă. Trecători busculați ca sa dea ceasul. Ceasul e ideea fixă a soldatului rus”.

Coincidenţă sau nu, pe 29 mai 1945, la numai 38 de ani, scriitorul Mihail Sebastian moare, în urma unui accident de maşină: un camion îl lovi pe scriitor pe Bulevardul Regina Maria din Capitală, în apropierea unei staţii de tramvai. Citiţi mai multe în cadrul acestui articol: Şi-a prevestit moartea marele scriitor Mihail Sebastian, care a sfârşit printr-un accident de maşină, la 5 ani după ce a publicat romanul “Accidentul”? A fost oare doar un simplu accident nefericit sau ruşii l-au făcut dispărut pentru opiniile sale?

Celebrul actor Constantin Tănase a compus un cuplet, ironizând jafurile armatei sovietice:
„Rău a fost cu «was ist das»
Da-i mai rău cu «davai ceas»
De la Nistru pân’ la Don
Davai ceas, davai palton
Davai casă si moșie
Harașo, tovărășie!”

După mai multe reprezentații a fost arestat, amenințat cu moartea, și i s-a ordonat să nu mai joace piesa. Dar Tănase nu era omul ușor de intimidat. La următorul spectacol a apărut pe scenă într-un pardesiu imens, cu mâinile „bandajate” cu ceasuri de mâna. Spectatorii l-au aplaudat frenetic la apariție, deși actorul nu a scos nici un cuvânt. Apoi și-a deschis pardesiul, scoțând la iveală un imens ceas cu pendulă. Arătând către acesta, a spus doar: „El tic, eu tac, el tic, eu tac”. Două zile mai târziu, la un an de la intrarea rușilor în București, marele actor era mort.

L-au omorât ruşii? Însă, nepotul actorului are o altă versiune: bunicul său a murit din cauza unui blocaj renal în urma unui tratament cu 20 de aspirine/zi, aplicat ca urmare a unei infecții faringiene survenită datorită consumului unei halbe de bere rece într-o zi călduroasă de vară.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO