Desenul secret al lui Leonardo da Vinci pentru cel mai lung pod din lume


Imagine: prelucrare proprie

Leonardo da Vinci a fost cu adevărat un om renascentist, impresionându-i pe mulţi cu geniul său. Dar, deși este cel mai cunoscut pentru lucrări celebre precum „Mona Lisa” și „Cina cea de taină”, Leonardo da Vinci este mai puţin cunoscut pentru o structură impresionantă proiectată: un pod în Imperiul Otoman, care ar fi fost cel mai lung pod din acele timpuri. Iar, dacă ar fi fost construit atunci, podul ar fi fost incredibil de robust, potrivit unui nou studiu.

În 1502, sultanul Imperiului Otoman, Baiazid al II-lea, a solicitat mai multe propuneri pentru proiectarea unui pod care să conecteze Constantinopolul (Istanbul de azi), cu zona vecină, cunoscută sub numele de Galata. Da Vinci s-a numărat printre cei care au trimis sultanului o scrisoare, care descrie ideea sa privind podul, căci el era şi un inventator.

Dar acum, un grup de cercetători de la MIT a analizat desenul lui Da Vinci și a testat cât de robust ar fi fost podul său dacă ar fi fost construit de sultan, scrie site-ul livescience.com. Cercetătorii au construit o replică a podului, după ce au luat în considerare materialele și echipamentele de construcție disponibile în urmă cu 500 de ani și condițiile geologice ale Cornului de Aur, un estuar cu apă dulce din Marea Bosfor, peste care s-ar fi construit podul.

În descrierile sale, da Vinci nu a indicat materialele sau echipamentele necesare pentru construirea podului, dar singurul material disponibil la vremea respectivă, care nu s-ar fi prăbușit sub sarcini mari pe un pod atât de lung, ar fi fost piatra. Iar cercetătorii au ajuns la concluzia că un astfel de pod ar fi rezistat de unul singur, fără niciun material care să țină legată piatra.

Pentru a testa rezistența podului, echipa a imprimat 3D 126 blocuri pentru a reprezenta miile de blocuri de piatră pe care podul original le-ar fi cerut. Modelul lor a fost de 500 de ori mai mic decât proiectul podului lui Da Vinci, care ar fi avut aproximativ 280 de metri. Deși podul lui da Vinci ar fi fost de aproape 4,5 ori mai scurt decât podul Golden Gate din San Francisco, în acele vremuri ar fi fost cel mai lung din lume.

Majoritatea suporturilor de pod din acea vreme erau proiectate ca un arc semicircular și ar fi necesitat 10 sau mai multe stive pentru a susține acea lungime a podului. Dar desenul podului lui Da Vinci era format dintr-un singur arc, aplatizat în partea de sus, care ar fi fost suficient de înalt pentru a permite navelor să treacă pe dedesubt.

Cercetătorii au reunit blocurile de piatră tipărite 3D, şi odată ce au pus „piatra-cheie” în vârful arcului, au îndepărtat schela, iar podul a rămas în picioare, prin „puterea geometriei”, doar prin compresiune.

Iată încă o invenţie a lui Da Vinci, care arată genialitatea gândirii sale…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO