O mare enigmă istorică: a fost genialul Leonardo da Vinci arab?


Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)

Leonardo da Vinci e posibil să fi fost arab, anunţă o serie de oameni de ştiinţă care au studiat amprenta degetului arătător al artistului, imprimată pe unul dintre tablourile sale, informează Telegraph.co.uk. Potrivit profesorului Luigi Capasso, antropologul care a condus echipa, modelul amprentei lui Da Vinci este întâlnit la peste jumătate din populaţia Orientului Mijlociu. Descoperirea dă şi mai multă credibilitate teoriei conform căreia mama lui Leonardo, Caterina, a fost o sclavă care a venit în Toscana de la Istanbul. Amprenta a fost folosită şi pentru a identifica două tablouri ce ar putea aparţine lui Da Vinci, valoarea acestora putând ajunge la aproape 100 de milioane de euro, dacă se dovedesc originale.

Folosind cea mai nouă tehnologie de scanare, echipa a găsit mai mult de 200 de amprente în cele 52 de manuscrise şi lucrări analizate, însă doar un singur specimen perfect, pe tabloul „Doamna cu hermină”, aflat la Muzeul Czartoryski din Cracovia, Polonia. Din păcate, nu toate amprentele aparţineau lui Da Vinci, multe dintre acestea fiind ale discipolilor săi ori ale oamenilor care au răsfoit documentele respective.

„Aproximativ 60% din populaţia Orientului Mijlociu are aceeaşi structură a amprentei digitale”, a explicat Luigi Capasso. Teoria probează o mai veche ipoteza a cercetătorilor italieni, care susţin că mama lui Da Vinci, Caterina, ar fi fost din Orient sau cel puţin nativă din zona mediteraneană. ”Ea nu a fost o ţărancă din Vinci. Mai mult, numele său era Caterina, care era foarte popular printre sclavii din Toscana la acea perioadă”, a declarat Alessandro Vezzosi, un expert în ceea ce-l priveşte pe geniul Renaşterii şi directorul muzeului din oraşul natal al acestuia. Leonardo obişnuia să mănânce în timp ce lucra, astfel ca cercetătorii ar putea descoperi şi ce fel regim alimentar avea artistul, multe dintre amprente fiind pe bază de mâncare.


Lasă un comentariu