La Complexul Muzeal „Moldova” din cadrul Palatului Culturii din Iaşi se află păstrat un obiect deosebit: ceasul de aur al marelui poet Mihai Eminescu, al cărui valoare în anii 1880 se apropia de cea a unei maşini de lux în zilele noastre. Ceasul de aur a fost oferit de către tatăl poetului, căminarul Gheorghe Eminovici, fiului său, Mihai. Asta arată că tatăl lui Eminescu era chiar un om bogat!
Ceasul avea 3 capace de aur şi avea un mecanism elveţian, această marcă fiind folosită de mari personalităţi ale vremii ca regina Maria Antoaneta a Franţei, scriitorii Balzac şi Puşkin sau premierul britanic Winston Churchill.
Când Eminescu „şi-a pierdut minţile” în 1883, ceasul de aur a fost preluat de sora lui, Aglaia, care era măritată cu Ioan Droghi. După moartea aceastuia, Aglaia se căsătoreşte din nou cu ofiţer austriac pe nume Gorelss de Dallizslurm. Nepotul ofiţerului austriac, Mircea, se mută din România în Germania, şi ia cu el inclusiv acest ceas de aur. El donează statului român ceasul de aur, având doar o singură dorinţă: autorităţile comuniste să-i ofere o viză de intrare în România pentru a-şi vizita familia.
Mai trebuie spus că Mihai Eminescu, până în 1883, a folosit de multe ori acest ceas ca amanet, pentru a împrumuta diverse sume de bani. Deci, pentru el, ceasul de aur a avut un rol extrem de practic…