Maria Antoaneta, regina care trăia alături de capre parfumate

3128

maria-antoanetaMaria Antoaneta (1755-1793), a fost soţia regelui Franţei, Ludovic al XVI-lea, fiind o personalitate extrem de cunoscutăîn întreaga istorie. Despre ea se spune că la 14 ani s-a căsătorit cu prinţul Franţei şi a trăit într-un lux de-a dreptul jignitor în comparaţie cu oamenii de rând pe care îi conducea. Maria Antoaneta era faimoasă pentru faptul că-şi construise lângă Versailles un aşa-zis sătuc unde se juca de-a “ţăranca” şi unde îşi petrecea uneori vremea alături de capre şi oi parfumate. Ea a mai fost de asemenea faimoasă pentru că ar fi răspuns, când i s-a zis că poporul nu are pâine, “atunci să mănânce cozonac”. Abia recent s-a stabilit că ea nu a zis niciodată aşa ceva.

Maria Antoaneta şi regele au fost subiectul multor zvonuri, care mai de care mai ciudate şi mai misterioase, cum ar fi că relaţia cu soţul ei era platonică. Unii dintre istorici sunt de părere că cei doi şi-au început viaţa amoroasă după mulţi ani de căsnicie.

Regina avea parcă un talent special să trezească furia supuşilor ei, ea fiind la un moment dat în centrul unui mare scandal pentru că a acuzat, în 1785, un cardinal, că i-ar fi furat un colier cu diamante care valora o avere. Aceasta extravaganta a sa a afectat-o nu numai pe ea personal, ci şi Coroana. Potrivit lui Napoleon, care e acum contrazis de istorici, Revoluţia Franceză a început cu “Afacerea Colierului furat”. Maria Antoaneta a murit demn, ultimele sale cuvinte fiind de scuză, pentru că, din greşeală, îşi călcase călăul pe picior. A fost un sfârşit umil, nu cel pentru care va fi totuşi amintită în istorie.