Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Maria Tănase a fost iubita lui Constantin Brâncuşi

131

maria-tanase-2Maria Tănase nu a fost o femeie celebră şi atât. Nu a fost doar o cântăreaţă de muzică populară şi atât. Pietrele de încercare puse în calea să scot la iveală un amalgam de durere şi fericire, de împliniri şi neîmpliniri personale, de toane, mofturi, generozitate şi bunătate sufletească. Puţini sunt aceia care au înţeles cine era Maria Tănase, ca om. Poate ca artist oamenii au fost în stare să-i bănuiască talentul privind doar la reacţia acelora care ştiau să o asculte (şi cu sufletul).

Ea a iubit fără să stea să contorizeze cât şi cui trebuie să-şi “închirieze” inima. Maria a avut o viaţă pe care a împărţit-o, pe rând, cu mai mulţi bărbaţi: Maurice Negre, Sandu Eliade (regizor şi director al Teatrului Savoy), Mircea Crutescu (diplomat), Gheorghe Anghel (sculptor), Constantin Brâncuşi şi Clery Sachelarie.

“Cu Brâncuşi s-a întâlnit la Paris. Era fatal ca să se întâlnească la expoziţia din Paris, din 1938, pe care o serveau sub diriguirea lui D. Guşti, să se împrietenească fulgerător, să se despartă cu invective din partea neichii Costache, care afirmă, în final, obosit că nu-i mai place cântecul Mariei Tănase”, dezvăluia Petre Pandrea.

Dintre toţi bărbaţii care au intrat (şi-au ieşit) în inima Mariei Tănase, doar grecul Clery Sachelarie a devenit soţul ei. Din moşier s-a făcut bărbatul Mariei. Era cu 13 ani mai în vârstă, dar ea l-a vrut şi l-a avut, cu acte, pe viaţă. “Când a pus ochii pe Maria scăpătase, era complet lefter. Fără să se sinchisească, şi-a dus viaţa pe lângă ea fără să facă nimic. Întocmind de regulă austriace şi martingale la curse, ospătându-se fără reţinere la Capşa, unde Maria rămânea nu o dată datoare costul prânzului.” Astfel l-a descris fostul impresar Gaby Michailescu pe Clery.

Orgoni Crystal