Aveţi probleme în dragoste? Citiţi romanul „Pamela sau virtutea răsplătită”


PamelaOriginea romanului britanic este atribuită cercului social al tinerelor englezoaice ce-l aveau drept mentor pe Samuel Richardson. Acest grup se strângea în casa lui Richardson dintr-o suburbie a Londrei, iar discuţia se axa, de obicei, pe „sfaturile destinate femeilor dezamăgite în dragoste”, Richardson asumându-şi rolul unui părinte-surogat înţelept şi perspicace. În momentul în care o aventură amoroasă devenea prea complicată, Richardson se oferea să contribuie la rezolvarea problemei prin redactarea unor scrisori împăciuitoare în numele tinerelor femei adresate pretendenţilor şi concepute într-un stil superior faţă de ceea ce ar fi putut crea fiecare dintre acestea.

Epistolele lui Richardson au dus la soluţionarea multor probleme sentimentale, ceea ce l-a determinat să extindă adresabilitatea scrisorilor respective. El a compus o carte de scrisori pentru orice ocazie, ca de exemplu, dojana următoare: „Din partea unui Unchi către un Nepot, în împrejurarea în care acesta nu a fost prezent sau nu s-a comportat onorabil etc. în timpul uceniciei sale”. Luând în calcul posibilitatea unui profit, Richardson era convins că cei interesaţi de trimiterea acestui gen de mesaje vor lua cu asalt librăriile în căutarea cărţii sale, căci nu le rămânea altceva de făcut decît să copieze scrisorile din carte şi să completeze numele potrivite. Şi a avut dreptate. Cartea a scos profit şi probabil că a rezolvat numeroase probleme între diferite rude şi cupluri.

Scrisoarea cu numărul 138, „Din partea unui Tată către o Fiică, la aflarea veştii că Patronul acesteia a atentat la virtutea sa”, i-a dat ideea unei cărţi. În timp ce Richardson compunea această scrisoare, bazată pe un fapt real petrecut cu câţiva ani înainte, în care o tânără servitoare fusese nevoită să respingă avansurile insistente ale tânărului său stăpân într-un mod care să nu-i pericliteze slujba, el şi-a dat brusc seama că această poveste conţinea o încărcătură dramatică suficientă pentru a scrie o carte, probabil sub forma unei serii de scrisori între fata confuză şi părinţii săi agitaţi, aflaţi la mare distanţă. Richardson se gândea că ar fi fost în acelaşi timp interesantă şi educativă, iar tinerii de pretutindeni ar fi putut desprinde învăţăminte cu privire la modul în care trebuia să abordeze diferite probleme sentimentale şi morale.

Şi de astă dată el a avut dreptate. După trei luni de muncă, lucrarea intitulată Pamela sau virtutea răsplătită (1740) a fost terminată, iar Richardson a devenit părintele spiritual al romanului englez. Intuind că pusese bazele unui nou gen literar, i-a scris unui prieten imediat după apariţia cărţii că speră „să introducă o nouă specie de scriere”. Şi, într-adevăr, a creat o specie care domină în prezent rafturile librăriilor.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock