Un mare mister din istoria artei: „Bătălia de la Anghiari”, pictura pierdută a lui Leonardo da Vinci


Imagine: prelucrare proprie

„Bătălia de la Anghiari” este una dintre operele de artă legendare din perioada Renașterii. Pictată la începutul secolului al XVI-lea de Leonardo da Vinci, opera de artă este acum pierdută, dar unii cred că poate fi ascunsă sub frescele din Sala Cinci Sute (Salone dei Cinquecento) din Palazzo Vecchio (Florența, Italia). Oricum, acesta reprezintă unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei artei, pe care mulți încearcă să îl rezolve.

Pictura lui Da Vinci prezintă o scenă din bătălia ce a avut loc la Anghiari în 1440. Marele pictor renascentist a fost însărcinat în 1504 să realizeze această pictură de către un înalt funcționar florentin, Piero Soderini. Scena centrală a tabloului înfățișa patru bărbați care călăreau cai de război furioși, implicaţi în bătălia de la Anghiari din 1440.

Aşa cum spuneam la începutul articolului, cercetătorii cred că „Bătălia de la Anghiari” a fost pictată de Leonardo da Vinci pe unul din pereţii Palatului Vecchio din Florența și poate fi ascunsă chiar sub frescele actuale.

Da Vinci a fost angajat, împreună cu rivalul său, Michelangelo, pentru a decora interiorul lui Salone dei Cinquecento (Sala celor cinci sute). Michelangelo urma să creeze o lucrare pentru zidul din partea opusă. Cu toate acestea, înainte ca Michelangelo să poată duce la bun sfârșit munca sa, el a fost chemat la Roma pentru a lucra la mormântul papei Iulius al II-lea.

Maurizio Seracini, un expert italian în analiza tehnologică a artelor, consideră că opera lui lui Leonardo este ascunsă în spatele picturii murale „Bătălia lui Marciano din Val di Chiana” (1563), pictată de Vasari. Folosind tehnici non-invazive, cum ar fi un radar penetrant de înaltă frecvență, precum și o cameră termografică, Seracini a făcut o analiză a sălii. Printre altele, el a descoperit că Vasari a construit un perete-cortină în fața peretului estic original și și-a pictat fresca pe noul perete.

Seracini crede că fresca originală a lui Leonardo da Vinci se află pe peretele mai vechi, sub el. Senzorii au descoperit un decalaj de 1 până la 3 centimetri între cei doi pereți, suficient de mare pentru ca fresca mai veche să fie păstrată. Astfel, Seracini sugerează că „Bătălia de la Anghiari” a lui Leonardo este intactă și ascunsă.

Seracini intenţiona să folosească o tehnică, prin care pictura lui Vasari să fie bombardată cu particule de neutroni, pentru a se dezvălui ce se află ascuns, însă în 2012, când trebuia să aibă loc operaţiunea, a fost luată decizia de a se amâna proiectul pe termen nelimitat.

Este posibil, de asemenea, că opera de artă a lui Da Vinci să nu fi fost niciodată terminată. Leonardo da Vinci a lăsat multe tablouri neterminate de-a lungul carierei sale și nu ar fi exclus ca „Bătălia de la Anghiari” să fi avut aceeaşi soartă. Cum ar fi arătat însă tabloul dacă ar fi fost vizibil în zilele noastre?

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO